Porsche AG a redus imprumutul, care initial se ridica la 35 miliarde euro (48 miliarde dolari), dupa ce actionarii Volkswagen au vandut mai putin de 1% din pachetul de actiuni grupului din Stuttgart.

Porsche a oferit actionarilor cel mai redus pret permis de legea germana dupa ce holdingul sau din Volkswagen, cel mai mare producator de automobile din Europa, a depasit limita de 30%, ce forteaza lansarea unei oferte de preluare.

Bancherul a precizat ca Porsche va plati o dobanda cu 20 de puncte de baza mai mare decat dobanda interbancara pentru acest imprumut, cu scadenta peste un an.

Grupul german a oferit 100,92 euro pentru fiecare actiune ordinara a Volkswagen si 65,54 euro pentru fiecare actiune cu optiuni, ridicand valoarea producatorului german de automobile la 36 miliarde euro.

Citeste si:

Porsche a precizat ca prin depunerea acestei oferte acum nu va mai fi obligat sa mai depuna o oferta suplimentara in viitor, in cazul in care va decide sa isi majoreze din nou participatia din VW, pentru a contracara eventuale oferte facute de fonduri de hedging sau de fonduri private de investitii.

Porsche si statul german al Saxoniei Inferioare, care detine cu putin peste 20% din VW, controleaza impreuna mai mult de jumatate din actiunile cu drept de vot ale celui mai mare producator de automobile din Europa.

Grupul Porsche a precizat ca doreste sa isi apere legaturile apropiate cu Volkswagen, care ofera piese pentru cel putin o treime din automobilele Porsche vandute, in cazul in care legea germana ce limiteaza numarul actiuni de drepturi de vot ce pot fi controlate de un actionar individual va fi abrogata in cursul acestui an, dupa cum se asteapta.