Guvernul britanic, prin vocea Departamentului de Transport, a pus la dispozitia soferilor constienti de efectele daunatoare ale gazelor ce ies pe teava de esapament a automobilelor un clasament al celor mai putin poluante modele, pe principalele categorii de automobile existente.
In clasa mini, si totodata automobilul cu cele mai mici emisii disponibil la ora actuala, se detaseaza VW Polo BlueMotion. Dotat cu motorul de 1.4 TDI ce dezvolta 80 CP acesta reuseste emisii record de 99 g/km de CO2. In aceasta categorie surprinde includerea modelului Peugeot 206, predecesorul lui 207 reusind cu motorizarea 1.4 Hdi de 70 CP emisii de CO2 in valoare de numai 112 g/km.

La categoria masini mici de familie hibrizii japonezi fac legea, Toyota Prius si Honda Civic Hybrid ocupand locurile unu si doi cu emisii de gaze de 104 g/km respectiv 109 g/km.

Citroen C5 in varianta 1.6 Hdi 16v este sedanul de clasa medie cel mai “curat” pentru mediul inconjurator, emitand o cantitate de CO2 de doar 139g/km. Este urmat in aceasta categorie de Peugeot-ul 407, care cu o motorizare similara emite cu 1 gram de CO2 mai mult la un kilometru parcurs.

Daca spatiul conteaza in aceeasi proportie cu caracterul ecologic al automobilului dumneavoastra, aveti ca optiuni Skoda Fabia Estate de 1.4 TDI si 80 CP ce se detaseaza relaxat de modelele similare cu 120 g/km de CO2. Pentru familiile cu multi copii MPV-urile sunt alegerea perfecta, iar Fordul Focus C-Max va fi cu siguranta alegerea parintilor ecologisti. Motorul de 1.6 Duratorq TDCi cu care vine echipat modelul asigura emisii decente, de 127 g/km CO2.

Fanii hot-hatchurilor ingrijorati de efectul nociv al liniutelor in miez de noapte asupra padurilor amazoniene isi pot atenua remuscarile prin alegerea unui Seat Ibiza cu motorizare TDI de 1.9 litri ce dezvolta 130 CP si 139 grame de CO2 la un kilometru parcurs. Urmatorul in top este, surprinzator, Mini Cooper S cu motorizare Otto ce emite cu doar 10 grame mai mult decat modelul spaniol, dar ofera senzatii superioare datorita celor 175 de cai din dotare.

In topul limuzinelor de clasa medie BMW este lider autoritar cu al sau 520d, dotat cu filtru de particule ce trimite doar 136 game de CO2 in aer la parcurgerea unei distante de un kilometru. Si in categoria linuzinelor de lux tot BMW isi asigura pozitia fruntasa prin modelul 730d, disponibil cu acelasi filtru de particule, dar cu emisii considerabile de 210 g/km.

In categoria cea mai blamata de organizatiile pentru protectia mediului, cea a SUV-urilor, Hyunday Santa Fe si Lexus RX400h sunt singurele modele care coboara sub stacheta de 200 g/km CO2 , avand valori similare de 191 respectiv 192 g/km.

Modelel destinate exclusiv sportivitatii nu reusesc valori care sa multumeasca vocile critice, Subaru Impreza WRX AWD fiind cel mai putin daunator, dar avand emisii de 244 g/km, o valoare egala cu valoarea cumulata a modelelor Polo BlueMotion, Toyota Prius si Citroen C5.

Desi nu este comercializat in Marea Britanie, modelul Logan dci si-ar gasi un loc in topul celor mai putin polunate automobile de familie. Cu emisii de 125 g/km CO2, modelul romanesc este la fel de ecologic ca Citroen C4, Kia cee'd, dar ramane in urma la capitolul performante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri