Automobilele hibrid vin cu o serie de avantaje, precum economia de combustibil, caracterul ecologic mai pronuntat fata de versiunile cu propulsie conventionala, o autonomie crescuta, insa atunci cand vine vorba de o compatie a costurilor de explotare a unui astfel de model aceste avantaje palesc in fata pretului mai mare solicitat de dealeri.
O analiza simpla a pretului de catalog a modelului Ford Escape releva faptul ca varianta cu motorizare pe benzina este vanduta cu preturi cuprinse intre 18.770 dolari si 23.770 dolari fara taxe, in timp ce pretul de catalog al versiunii hibride osciliaza intre 25.075 si 26.825 de dolari fara taxe.

De asemenea, in cazul inchirerii unui model hibrid taxa perceputa este considerabil mai mare fata de modelele cu motorizare Otto sau Diesel. In Paris diferenta de pret este de aproape 150 de euro in defavoarea modelului ce combina avantajele motoarelor conventionale cu economia furnizata de cele electrice aditionale. In Roma, discrepanta este si mai mare, de aproape 200 de euro, adica 634 de euro fata de 445 euro pentru o saptamana. In New York, pentru inchirierea unui automobil timp de o saptamana se plateste o suma de 541 dolari, in timp ce consideratia pentru mediu va costa in plus 200 de dolari

Exploatarea unui hibrid pe o perioada de un an in care se parcurg 120.000 inseamna un minus in portofelul proprietarului cuprins intre 3.700 dolari si 13.300 de dolari in functie de tipul vehiculului, arata un studiu elaborat de Consumer Reports, citat de New York Times.

Producatorii explica preturile mai mari pentru acest modele prin cheltuielile de productie suplimentare si nu prin urmarirea unei marje de profit mai mari decat in cazul automobilelor connventionale. Un raport elaborat recent de grupul de consultanta Sanford C. Bernstein sustine declaratiile producatorilor evidentiind costurile aditionale ce apar in cazul constructiei unei unitati hibride ce variaza intre 4.500 si 6000 de dolari. Plusul de resurse materiale necesare provine din folosirea unei tehnici mai avansate si a unei productii inca aflata la scara mica.

Clientii sunt dispusi sa plateasca in plus pentru a avea in garaj un model hibrid o suma aditionala de pana la 2.400 de dolari, conform J.D. Power and Associates. Pentru a stimula cererea, guvernele adopta noi scutiri pentru acest tip de vehicule. In Marea Britanie, de exemplu, taxa de drum este corelata cu emisiile de CO 2 , iar aceste modele sunt scutite de plata taxei de acces in centrul Londrei, in valoare de 11 euro. Si companiile fac lobby pentru aceste vehicule, Ikea anuntand inlocuirea flotei de Skoda cu Honda Civic Hybrid

In Statele Unite, cumparatorii de hibrizi primesc o deducere la impozit de aproape 3.000 de dolari, din care rezulta insa o suma infima comparativ cu preturile mai “piperate” ale hibrizilor fata de modelele conventionale. Factorul principal care va favoriza cresterea cotei de piata a modelelor cum ar fi Toyota Prius sau Civic Hybrid ramane cresterea pretului petrolului, ce ar determina orientarea clientilor spre variante mai economice

Nu in toate colturile lumii exista acelasi entuziasm din partea autoritatilor pentru incurajarea achizitionarii de automobile hibride. In Singapore, pe langa pretul cu 20 sau 30 de procente mai mare, taxa de drum este mai consistenta fiind calculata nu la emisii, ci la capacitatea si puterea automobilului. Deducerile oferite de guvern nu compenseaza costurile mai mari, rezultatul fiind doar 200 de unitati vandute in Singapore.

Din fericire, nu toate guvernele au aceeasi viziune si producatorii investesc in dezvoltarea unor noi tehnologii, mai avantajoase si mai economice pentru a favoriza amortizarea mai rapida a unei eventuale achizitii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri