In primele sapte luni ale anului piata auto din Romania a avut o evolutie ascendenta a vanzarilor. Statisticile elaborate in aceasta perioada releva faptul ca romanii investesc din ce in ce mai mult in automobile, dar nu si-au schimbat semnificativ preferintele in alegerea modelelor.
In aceasta perioada s-au comercializat 177.685 autoturisme, conform datelor furnizate de APIA. In termeni relativi ar insemna o crestere a pietei auto romaneasca cu 22% in primele sapte luni. Importurile au inregistrat o crestere importanta in aceasta perioada, majorandu-se cu 53,5% fata de perioada ianuarie-iului 2006, si totalizand 108.807 unitati, in timp ce vanzarile autohtone au avut de suferit, scazand cu 7% pana la 68.878 de unitati.

In topul vanzarilor troneaza modelul autohton Dacia Logan cu 58.037 unitati. Francezii completeaza podiumul vanzarilor prin Renault Clio, cel mai bine vandut model din import, cu 9766 de unitati si prin fratele mai mare Megane cu 6655 de unitati. Automobilele de buget ocupa ultimele pozitii in top 5, 4932 de clienti achizitionand in aceasta perioada Chevrolet Aveo, cifra care ilustreaza practic o triplare fata de vanzarile din aceeasi perioada a lui 2006, in timp ce 4703 noi unitati de Opel Astra Classic si-au gasit un proprietar in primul semestru cumulat cu luna iulie.

In ierarhia vanzarilor din import urmeaza marca ceha Skoda, reprezentata de modelele Fabia cu 4523 de unitati, Octavia 4180 unitati si precedenta generatie de Octavia, denumita Tour, comercializata in 4031 de unitati.

In primele sapte luni ale anului, vanzarile de autoturisme Dacia au scazut cu 4%, pana la 58.037 unitati, dupa ce in intervalul ianuarie-iulie 2006, cel mai mare producator roman vanduse aproximativ 60.000 de masini. Dacia a avut, in primele sapte luni, 30,3% din piata auto, din care Daewoo, celalalt producator autohton, a avut 5,3%. Vanzarile producatorului craiovean au scazut cu 22%, pana la 10.879 masini.

Renault a fost importatorul cu cele mai mari vanzari, cu 17.181 de autoturisme comercializate in primele sapte luni ale anului, inregistrand o crestere de 45% fata de ianuarie-iulie 2006 . Skoda a importat 13.578 de unitati, cifra ce dovedeste popularitatea marcii in randurile romanilor.

In luna recent incheiata 31.393 de romani au optat pentru a investi intr-un automobil nou. Luna cea mai fasta a acestei perioade a fost luna mai, in care un numar de 32.912 de clienti au devenit posesori ai unui autoturism nou, cu aproape 40% mai multi decat in luna mai a anului precedent.

Romanii prefera motorizarea pe benzina, in primele 7 luni comercializandu-se 103.705 autoturisme cu propulsor Otto, cel Diesel fiind comandat de doar 73.980 soferi. Luna iulie a reprezentat apogeul vanzarilor pentru motoarele Diesel, 12.867 romani optand pentru economia furnizata de acest tip de propulsor, conform datelor emise de APIA.

Piata totala, autoturisme si vehicule comerciale, a ajuns in primele sapte luni la 206.089 unitati, nivel corespunzator unei cresteri de 23,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri