Renault isi construieste fabrica de 1 mld. euro in Maroc

Producatorul francez de automobile Renault a semnat un acord cu statul Maroc privind construirea unei noi fabrici ce va produce pana la 200.000 de automobile pe an sub marcile Renault, Dacia si Nissan pana in 2010, productia urmand sa creasca ulterior la 400.000 unitati pe an, relateaza presa internationala.

Conform estimarilor, investitia in extinderea capacitatii de productie se va ridica la 600 milioane euro, in prima faza urmand a fi investita suma de 350 milioane euro.

Investitiile ulterioare, ce s-ar putea ridica la 200-400 milioane euro, vor fi decise luandu-se in calcul modelele de automobile produse la aceasta uzina.

"Prin acest proiect as dori ca Marocul sa devina o baza strategica globala, care sa isi desfasoare activitatea la cel mai inalt nivel de competitivitate pentru sistemul international de productie al Aliantei (Nissan - Renault)", a declarat directorul executiv al grupurilor Renault si Nissan, Carlos Ghosn, intr-un comunicat.

Renault are deja o prezenta importanta in Maroc, unde produce modelul de pret redus Logan.

Grupul a precizat ca noul proiect va crea aproximativ 6.000 de noi locuri de munca in mod direct si alte 30.000 in mod indirect, devenind astfel unul din principalii angajatori din regiunea Tanger.

"Aceasta este cea mai mare investitie de pana acum realizata in comun de grupurile Renault si Nissan", a declarat Ghosn pentru reporterii prezenti la Tanger.

Uzina din Maroc va produce automobile ieftine sub marca Renault/Dacia, precum si automobile de dimensiuni mici sub marca Nissan, a adaugat Ghosn.

Aproximativ 90% din productie va fi destinata exportului, in timp ce restul automobilelor vor fi vandute pe piata marocana. Uzina va fi construita pe un teren de aproximativ 300 de hectare, intr-o zona economica speciala din apropierea complexului portuar Tanger, la tarmul Marii Mediterane.

Renault si Nissan controleaza deja o treime din piata marocana a automobilelor. Ghosn a precizat ca se asteapta ca aceasta piata, care a inregistrat un ritm de crestere de peste 10% in ultimul an, sa creasca pana la nivelul de 160.000-170.000 de automobile pe an pana in 2010.

"Aceasta uzina va reprezenta una dintre cele mai mari realizari industriale ale Marocului din ultimii ani si va fi una din cele mai performante uzine din bazinul mediteraneean", a declarat primul ministru al Marocului, Driss Jettou.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
O treime din piața auto românească s-a evaporat pe timp de pandemie
Setari Cookie-uri