Masinile hibride nu sunt solutia pentru Europa deoarece tehnologia de pe acestea este prea scumpa, peste suma pe care ar fi dispus un client sa o plateasca pentru protectia mediului, a declarat, potrivit NewsIn presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), Brent Valmar.

"Hibridele sunt un subiect mult discutat si din ce in ce mai actual si in Romania, din dorinta de a proteja mediul. Lumea o sa devina tot mai sensibila vizavi de acest subiect”, a spus Valmar.

El a mai explicat ca, pe de alta parte, trebuie gasita formula cea mai potrivita intre cost si rezultat. „Tehnologia propusa de hibride are un cost cu circa 8.000 de euro mai mare fata de modelele normale. (...) S-au facut niste studii de impact asupra pretului pe care un client este dispus sa-l plateasca in plus pentru protectia mediului si s-a ajuns la concluzia ca un cost suplimentar mai mare cu 2.000-3.000 de euro fata de un model normal nu este sustenabil", a explicat presedintele APIA.

„De aceea, noi (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile - APIA - n.r.), si eu, credem ca solutia pentru Europa nu este tehnologia hibrida, ci alte tehnologii, diesel, cu filtre de particule si setari speciale, sau alte solutii similare", a conchis Brent Valmar.

In Romania, hibridele pot fi intalnite in gama marcilor nipone Honda, Toyota si Lexus.
Directorul de operatiuni al Honda Trading Romania – importatorul Honda in Romania –, Florin Tudor, a declarat pentru NewsIn ca vanzarile de masini hibride nu trebuie vazute in termen de volume, ci prin prisma impactului pe termen lung.

"Nu trebuie sa gandim neaparat evolutia masinilor hibride in termeni de volume. Este inca prea devreme pentru asta. Important este ca modelele hibride sunt din ce in ce mai populare, iar oamenii devin preocupati de protectia mediului", a spus Florin Tudor.

Intrebat care este potentialul masinilor hibride in Romania si in Europa, oficialul Honda Trading Romania a explicat ca piata cere acest tip de masini din ce in ce mai mult. "In Romania sunt oameni care isi cumpara masini hibride pentru a arata ca sunt diferiti, pe langa dorinta de a proteja mediul”, potrivit lui Tudor.

El a precizat ca, pe termen lung, hibridele ar putea castiga popularitate asa cum – in cazul Portugaliei – 25% din vanzarile Honda sunt reprezentate de masini hibride, potrivit oficialului Honda Trading Romania. Aceasta companie comercializeaza un model de masina hibrida la noi in tara, Honda Civic Hybrid, care costa 23.800 euro.

Toyota comercializeaza in Romania modelul Prius, care intr-un an de la lansare si-a gasit in jur de 20 de clienti. "Prius nu e o masina cunoscuta la noi, multa lume vine in showroom si intreaba unde trebuie sa-i puna bateria sau daca se incarca la priza", a spus directorul de marketing al Toyota Romania, Mihai Bordeanu. El a spus ca pentru moment Prius este o masina aleasa in special de catre vedete. "Astazi in vest si maine la noi a fi la moda inseamna sa optezi pentru ecologie, sa gandesti verde, sa respecti mediul". Prius costa in jurul a 25.000 de euro. Toyota Romania comercializeaza hibride si prin intermediul marcii premium Lexus, unde pretul acestor masini care au si un motor electric, ajunge la 90.000 de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Seful Porsche: In 30 de ani de capitalism, economia a crescut de 5 ori
Setari Cookie-uri