Lansarea unor modele noi si lipsa noutatilor dau nastere unei sezonalitati a vanzarilor pentru producatorii auto. Perioadele bune de vanzari, ca rezultat al introducerii unor produse noi, tentante pentru clienti, sunt urmate de dusuri reci sau cel putin nu la fel de calde
O analiza a cifrelor de vanzari, furnizate de ACEA, arata ca performerii in materie de cresteri relative, in primele 9 luni ale anului, si-au revenit dupa scaderi inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Fenomenul se manifesta si in sens invers, cei care au avut cresteri relative, calculate in primele 9 luni ale lui 2006 prin raportare la acelasi interval din 2005, au inregistrat scaderi in perioada ianuarie-septembrie 2007 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Dincolo de explicatia matematica, secretul fluctuatilor se leaga de lansarea unor modele noi. Majoritatea producatorilor, care in 2006 inregistrasera scaderi, fata de 2005, si-au revenit prin lansarea unor generatii actualizate sau a unor modele noi.

General Motors, grup care in primele 9 luni ale lui 2006 in Europa a inregistrat o scadere de 3,6% fata de aceeasi perioada a lui 2005, a crescut in cele trei trimestre ale acestui an cu 2,3% raportat la acelasi interval al anului 2006. Astfel cifrele de vanzari din anii impari sunt apropiate ca valoare, si nu intamplator coincid cu reimprospatarea a doua din cele mai populare modele din gama Opel. Astra H a fost lansat la jumatatea lui 2004, dar contributia sa la cifra de afaceri s-a resimtit in anul 2005. In acest an rolul de best-seller a fost preluat de Opel Corsa D, iar raspunsul publicului a fost pe masura, vanzarile urcand spre nivelul de acum doi ani.

Un alt grup care acum se afla pe val, dupa ce anul trecut si- a vazut vanzarile intrand la apa este Ford. In ianuarie-septembrie 2006, vanzarile au scazut cu 2,3% fata de aceeasi perioada a lui 2005, iar in cele noua luni recent incheiate au inregistrat un plus de 2,1%, comparativ cu 2006. Variatia sinusoidala are la baza schimbul de generatii al modelelor reprezentative pentru Ford in Europa, Focus si Mondeo. Focus a aparut in showrom-uri in ultimele luni ale lui 2004, iar a IV-a generatie Mondeo si-a facut debutul in acest an.

Cel mai important grup european din industria auto, Volkswagen A.G., isi atinge varful de vanzari in anii pari, in primele 9 luni ale anului trecut a crescut cu 5,5% fata de periaoada corespondenta din 2005, in timp ce in acelasi interval al acestui an vanzarile au scazut cu 0,6 %. Fiind un grup din care fac mai multe marci populare in Euopa, in cazul VW nu se poate descoperi o simetrie in fluctuatia vanzarilor pentru ca fiecare marca isi lanseaza modelele in intervale complementare cu ale partenerilor, pentru a evita concurenta in cadrul grupului.

Vanzarile Renault sunt in scadere in ultimii ani, in cele noua luni ale lui 2006 declinul fiind de 10.3%, raportat la primele trei trimestre ale lui 2005 iar anul acesta vanzarile au scazut in proportie mai mica, de doar 7,5%. Iar grupul Fiat este singurul din Europa care a raportat cresteri in cei doi ani consecutivi raportati la precedentii, de 17,8 % in cele trei trimestre ale lui 2006, si de 7,3% in 2007. Practic, pentru cei din Torino ultimi doi ani au coincis cu o avalansa de noi modele care au dus la resuscitarea grupului, aflat in pragul falimentului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri