Veniturile industriei auto cresc pe fondul expansiunii pietei de profil

Cresterea pietei auto ca volum, in cele trei trimestre incheiate, a sporit veniturile jucatorilor implicati in comertul de autovehicule noi si de ocazie, cat si a celor ce au ca obiect de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor sau comertul cu carburanti in aceeasi perioada.

Apetitul societatii romanesti pentru mijloace de transport a ajutat nu doar importatorii si producatorii, ci si afacerile cu piese si accesori si unitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor. Volumul cifrei de afaceri in comertul autovehiculelor si intretinerea si repararea acestora a crescut in cele trei sferturi de an cu 17%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform Institului National de Statistica (INS).

Afacerile de carburanti, de asemenea, au avansat, irigate de cresterea pietei auto in cele noua luni. INS a calculat un plus al veniturilor din vanzari de carburanti de 56% in acest interval.

Per total, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor si comertul cu amanuntul al carburantilor, a inregistrat in luna septembrie o crestere cu 28,8% Veniturile din vanzari in comertul bunurilor alimentare au crescut in aceeasi perioada cu 26%, iar la cele nealimentare cu doar 7% .

Inmatricularile de vehicule destinate transportului de persoane si cele destinate marfurilor au crescut substantial in cele trei trimestre, conform statisticilor furnizate de Institutul National de Statistica. Totalul inmatricularilor, in care se includ atat vehiculele noi fabricate in tara si strainatate, cat si cele de ocazie importate, a ajuns la valoarea de 398.190 de vehicule.

In primele noua luni ale anului, s-au inmatriculat 316.703 de autoturisme, in crestere cu 45,5% fata de perioada corespondenta a anului precedent. Autoturismele second-hand inmatriculate in Romania s-au ridicat la aproximativ 53.000 de unitati, conform aprecierilor noastre.

Romania incepe sa se alinieze la tendintele vest europene si din ce in ce mai multi romani prefera vehiculele pe doua roti, mai ecologice si eficiente in conditiile actuale de trafic, ca mijloc de transport.

Numarul de inmatriculari de motociclete si motorete in perioada ianuarie-septembrie a ajuns la 9912 unitati, o valoare inca nesemnificativa, comparativ cu pietele vestice, dar un pas de 80,4% fata de acelasi interval al anului trecut. Acest segment este insa puternic afectat de sezonalitate, intre lunile aprilie si iunie inregistrarile in circulatie contand in proportie de 70% din total.

Vehiculele destinate transportului in comun au inregistrat o crestere substantiala, in cele trei trimestre ale lui 2007 atingandu-se 2770 de unitati inmatriculate, cu 74% mai mult decat in primele noua luni ale anului 2006.

De asemenea, numarul vehiculelor rutiere destinate transportului de marfuri inmatriculate in Romania a crescut cu aproape 50% pana la valoarea absoluta de 68.795 . Ponderea cea mai mare, in acest total, au avut-o autocamioanele cu 48.335 de unitati, dar cresterea cea mai importanta s-a inregistrat in segmentul remorcilor si semiremorcilor, volumul inmatricularilor dublandu-se pe aceasta nisa, pana la 1944 unitati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri