Autoritatile romane trebuie sa prevada, in actul de modificare a taxei auto, efectul retroactiv al modificarii, respectiv rambursarea banilor catre cei care au platit taxe mai mari, acesta fiind un principiu de drept comunitar, a carui aplicare se afla insa la latitudinea guvernului, informeaza NewsIn.
Taxele platite in exces trebuie sa fie returnate in baza legislatiei nationale, chiar si fara o decizie a Curtii Europene de Justitie, intrucat legislatia nationala trebuie sa respecte dreptul cetatenilor Uniunii Europene la tratament egal, in spiritul principiului echivalentei, au explicat pentru NewsIn reprezentanti ai Comisiei Europene.

Astfel, cei care au platit taxe excesive, conform actualei legislatii, nu trebuie sa fie defavorizati in raport cu cei care vor plati taxe pentru aceleasi bunuri, dupa ce taxa va fi modificata. Pe de alta parte, legislatia trebuie sa aiba prevederi detaliate prin care sa inlesneasca exercitarea acestor drepturi. Prin urmare, legislatia nationala trebuie sa respecte dreptul comunitar care confera aceste drepturi cetatenilor europeni. In schimb, decizia de a introduce o astfel de prevedere in legislatia modificata este la latitudinea autoritatilor romane.

Potrivit acelorasi surse, sumele platite in exces ar putea fi returnate si in baza actualelor prevederi ale Codului de procedura fiscala al Romaniei care ofera aceasta posibilitate.

Procedura Comisiei Europene, deschisa impotriva Romaniei din cauza taxei de inmatriculare, nu are consecinte directe asupra fiecarui caz particular al fiecarei persoane care a platit taxa, au mai aratat reprezentantii Comisiei. Partile implicate in aceasta procedura sunt exclusiv Comisia Europeana si Romania. Prin urmare, cetatenii romani care vor sa primeasca inapoi sumele platite se vor putea prevala de decizia Comisiei doar intr-o eventuala actiune in instanta, in cazul in care autoritatile romane nu vor stipula, atunci cand vor modifica taxa, si modalitatea de rambursare.

Avand in vedere ca taxa nu va fi abrogata, ci doar modificata, cetatenii nu vor primi inapoi suma integrala, ci numai diferenta dintre cea achitata initial si cea care ar urma sa fie datorata potrivit viitoarei formule de calcul. Bugetul a incasat din taxa auto, in primele zece luni si jumatate, 787,6 milioane lei, mai mult decat a estimat pentru intregul an, respectiv 766,8 milioane lei.

Comisarul european pentru taxe, László Kovács, a declarat, joi, ca guvernul Romaniei ar trebui sa dea garantii ca va returna taxa de inmatriculare, chiar si in cazul in care legislatia va fi modificata si Romania nu va fi trimisa la Curtea Europeana de Justitie. Comisarul a aratat ca, in cazul in care Romania va ajunge la Curte si va pierde prin decizia acesteia, guvernul va fi obligat sa returneze taxa.

Comisia Europeana a decis, miercuri, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului) impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare. Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.
A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, "reasoned opinion", care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.

Procedura de infringement a fost declantata in martie 2007, printr-o scrisoare de notificare oficiala trimisa de CE guvernului de la Bucuresti.

Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, va avea, saptamana viitoare, discutii cu oficialii CE, in cadrul carora va prezenta intentia Romaniei de a aproba, in februarie-martie 2008, prin ordonanta de urgenta, o varianta a taxei in acord cu cerintele Comisiei. Astfel, Romania ar urma sa respecte termenul de doua luni dat de CE, miercuri, pentru alinierea taxei. Actul normativ ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri