Volvo, al doilea producator de camione din lume, a anuntat luni ca va investi 350 milioane dolari in India, printr-o companie cu capital mixt, impreuna cu producatorul local Eicher Motors, de la care va cumpara 8,1% din actiuni, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Volvo va cumpara 8,1% din Eicher Motors, al treilea producator indian de camioane, careia ii va acorda 50% din compania cu capital mixt, al carei nume nu se cunoaste inca. Investitia Volvo va pune in primejdie liderii pietei, Tata Motors si Ashok Leyland.

Potrivit Reuters, marii producatori de camioane din lume vor sa isi extinda pozitia pe piata indiana, aflata in continua crestere si cu sanse de extindere prin dezvoltarea infrastructurii si a sandardelor antipoluare.

"Aceasta este fara indoiala o pozitie strategica pe piata indiana, care va deveni cu siguranta o piata importanta in viitor. Nu este o investitie mica, dar cred ca investitorii vor trece cu vederea, tinand cont de atractivitatea pietei", a spus analistul Johan Trocme, citat de Reuters.

Volvo va contribui la compania cu capital mixt cu afacerea sa cu vanzari de camioane din india, evaluata la 75 milioane dolari, si lichiditati de 275 milioane dolari.

"Am ajuns la concluzia ca pretul este justificat, daca luam in considerare oportunitatile de dezvoltare si costurile alternative", a spus directorul executiv al Volvo, Leif Johansson, in cadrul unei conferinte de presa.

Actiunile Eicher, care au atins un maxim istoric de 599 de rupii/actiune, inaintea zilei de luni, ridicand capitalizarea companiei la 427 milioane dolari, au suferit o depreciere de 19% dupa anuntul de cumparare.

"Actionarii Eicher au sperat ca Volvo va cumpara o cota mai mare din companie, care ar fi declansat o oferta publica pentru actiuni. Afacerea este un succes, dar asteptarile au fost mai ridicate", a spus analistul auto de la Edelweiss Securities, Ashutosh Goel.

Reprezentantii Volvo au spus ca estimeaza ca intelegerea va fi finalizata pana la jumatatea anului viitor si spera ca va avea doar un impact marginal asupra rezultatelor sale financiare pe termen scurt.
Afacerea Eicher cu vehicule comerciale si componente se va ridica dupa investitiile Volvo la o valoare de 506 milioane dolari, iar cele doua companii vor pune la comun service-ul si reteaua de vanzari de camioane din India.

Vanzarile de camioane din India au crescut in medie cu 20%, in ultimii trei ani, iar nevoia de a transporta cimentul si otelul necesar dezvoltarii infrastructuri au stimulat cererea de camioane de dimensiuni mari.
Eicher, care produce camioane de 5-25 tone la uzina din India, a anuntat ca va lansa cel putin trei noi camioane de dimensiuni mari pana in martie. Compania indiana a mai spus ca isi va mari capacitatea anuala de productie de la 38.000 la 48.000 de camioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri