Autoritatile din Serbia au decis joi sa scoata la vanzare producatorul de automobile Zastava, pentru care potentialii cumparatori au ragaz pana la 31 martie 2008 sa-si pregateasca ofertele, au spus reprezentantii guvernului de la Belgrad, citati de Reuters.

Guvernul din Serbia a spus ca pretul minim pentru companie va fi anuntat in aprilie. La licitatie vor putea participa constructori auto care au inregistrat venituri de cel putin jumatate de miliard de euro in 2006, dar si investitori financiari cu active de cel putin doua miliarde euro anul trecut, a mai anuntat guvernul de la Belgrad.

"Companiile vor avea timp pana la 31 martie sa ceara informatiile de care au nevoie, dandu-le trei luni pentru analize, inainte de vanzarea din aprilie", a spus Jelena Dancevic, reprezentant al Agentie de Privatizare din Serbia.

Citeste si:

Zastava, companie cu 4.000 de angajati, este una dintre cele 750 de societati sarbe ce urmeaza a fi privatizate pana la sfarsitul anului viitor, mai noteaza Reuters. Zastava isi revine treptat, dupa ce in 1999 fabrica a fost devastata de bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei, iar in prezent are doua acorduri de colaborare cu producatori auto mondiali. Astfel, compania asambleaza modelul Punto pentru Fiat, masina pe care o vinde in Serbia si alte tari din Balcani sub numele de Zastava 10, dar o exporta deasemenea si in Rusia.

In plus, compania are o intelegere si cu General Motors, pentru care va produce, incepand cu anul 2008, automobile Opel Astra.

Autoritatile de la Belgrad se asteapta ca aceste doua acorduri sa creasca valoarea uzinei, care anul trecut a produs 15.000 de masini, cu mult sub capacitatea sa de 60.000. Zastava are sediul in orasul Kragujevac, aflat la 130 de kilometri de Belgrad, iar in anii 70 a devenit cunoscuta pe plan mondial pentru comercializarea automobilelor Yugo in America de Nord si Europa Occidentala.