Utilizand o componenta care se foloseste la dezvoltarea bateriilor de telefoane mobile, Exxon Mobil lucreaza, la momentul actual, pentru a imbunatati si bateriile automobilelor. Autovehiculele hibride vor conduce, intr-o buna zi, intreaga piata, considera cei de la Exxon.

Componenta folosita la conceperea noilor baterii de masini este un separator plastic folosit in conceperea bateriilor cu litiu-ion.

Filmul separator este realizat in asa fel incat sa suporte temperaturi mai mari de 374 de grade si ajuta la prevenirea supraincalzirii bateriilor. Totodata, acest element nou previne exploziile – unul din factorii limitativi ai tehnologiei litiu-ion.

Una din primele masini echipate cu bateriile imbunatatite ale Exxon Mobil sunt autovehiculele electrice Electrovaya Maya-300. Masina se va lansa pe piata la jumatatea acestui an, conform Motor Authority.

De asemenea, directorul executiv al Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat ca Nissan va lansa in 2010, in Statele Unite, un automobil ce va functiona cu energie electrica si a confirmat ca cele doua marci vor propune acest tip de masina pe piata mondiala in 2012.

Renault si Nissan vor conlucra la tehnologia electrica, dar "aplicatiile se vor deosebi deoarece nu va fi acelasi tip de masina", a explicat seful Renault-Nissan.

Citeste si:

“Ne vom adresa unor piete diferite, vom imparti sarcina, dar la baza vom avea aceeasi tehnologie”, a adaugat Ghosn, explicand ca Europa va fi o prioritate pentru Renault, in timp ce Nissan se va adresa cu precadere Chinei si Japoniei.

Cei de la Exxon urmaresc sa deschida o fabrica estimata la o valoare de 300 de milioane de dolari (193 milioane euro), in Corea de Sud, pentru a confectiona filmul separator, au declarat, pentru Wall Street Journal, surse oficiale ale companiei.

Pentru acest proiect, compania petroliera va angaja paisprezece oameni de stiinta din Japonia, New Jersey si Texas, care sa imbunatateasca aceasta tehnologie.

Acestia doresc sa-si vanda produsul si companiilor Toyota, Ford si General Motors, estimand ca, in decurs de zece ani, piata separatorului de plastic va putea ajunge la un miliard de dolari (646 milioane euro).

Compania petroliera Exxon Mobil a anuntat ca profitul net in 2007, excluzand elementele exceptionale, a atins un nivel record de 40,61 miliarde dolari (26,24 miliarde euro), echivalentul a 7,28 dolari/actiune, pe fondul vanzarilor puternice in toate sectoarele de afaceri.

Exxon Mobil planuieste sa-si sporeasca cheltuielile de capital in 2008 cu aproximativ 20%, la 25 miliarde dolari, odata cu aparitia unor proiecte majore, pe fondul cresterii costurilor in industria petroliera si a gazelor naturale.