Toyota Motor Corp ar putea inregistra o reducere cu un sfert a profitului operational din perioada 2008-2009, pe fondul unui mediu de afaceri dur pentru producatorii japonezi, potrivit cotidianului de afaceri Nikkei, informeaza Reuters.

Potrivit cotidianului, se asteapta ca scaderea sa vina in urma unei incetiniri a ritmului de crestere a economiei SUA, cea mai mare piata de desfacere a companiei, dar si pe fondul unei aprecieri rapide a yenului.

In ciuda anuntului, actiunile Toyota, numarul unu in productia de autoturisme din Japonia, s-au apreciat joi cu peste 3%.

Profitul operational al Toyota va fi de aproximativ 1,7-1,8 mii de miliarde yeni (16,7-17,7 miliarde dolari) in anul fiscal ce se va incheia in martie 2009, cu 22-26% mai putin fata de estimarile companiei de 2,3 mii de miliarde yeni pentru anul fiscal ce tocmai s-a incheiat.

Analistii chestionati de Reuters au estimat un profit operational de 2,1 mii de miliarde yeni pentru perioada 2008-2009.

Purtatorul de cuvant al Toyota, Paul Nolasco, a refuzat sa comenteze zvonurile, afirmand ca Toyota isi va anunta rezultatele financiare si estimarile pe 8 mai.

Reducerea cererii in SUA a afectat divizia de camioane a Toyota, Hino Motors.

Potrivit Nikkei, compania Hino va opri productia de vehicule comerciale la uzina din California.

Aceasta ar fi prima asemenea retragere a unui producator japonez de autovehicule din SUA.

Vanzarile Toyota in perioada 2008-2009 vor fi probabil sub 26 mii de miliarde yeni, potrivit Nikkei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Toyota, cel mai mare producator de masini, cu 7,6 mil. unitati vandute
Setari Cookie-uri