Miliardarul Kirk Kerkorian, un investitor experimentat in industria auto din Statele Unite, urmareste sa achizitioneze o participatie de 5,6% in cadrul Ford Motor Co, prin intermediul vehiculului de investitii Tracinda Corp, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Kerkorian, in varsta de 90 de ani, care a detinut in trecut aproape 10% din General Motors Corp si care a inaintat anul trecut o oferta esuata pentru Chrysler LLC, a inceput sa insumeze actiuni in cadrul Ford, cel de-al doilea producator de autoturisme din Statele Unite, pe 2 aprilie.

Analistii au fost lasati sa speculeze care va fi finalul manevrelor lui Kerkorian in ceea ce priveste investitiile, si daca acesta va incerca sa cumpere alte active din cadrul Ford, care a hotarat anul trecut sa vanda Jaguar Land Rover companiei Tata Motors Ltd.

Tracinda a anuntat luni ca detine deja 100 milioane de actiuni Ford, echivalent cu aproximativ 4,7%, si ca urmeaza sa inainteze o oferta in numerar, pentru a cumpara inca 20 milioane actiuni, o participatie de aproape 1%, la un pret de 8,5 dolari/actiune.

Pretul oferit este cu 13,3% mai mare fata de cotatia de la inchiderea sedintei de vineri iar actiunile Ford s-au apreciat luni cu 9,5%.

Tracinda a anuntat ca este interesata de Ford de la inceputul anului si a notat ca producatorul de autoturisme a afisat saptamana trecuta un profit surprinzator in primul trimestru, in contextul in care vanzarile din sectorul auto american sunt in scadere.

Tracinda considera ca managementul Ford, condus de directorul executiv Alan Mulally, va continua sa afiseze imbunatatiri semnificative ale rezultatelor financiare.

Ford a inregistrat pierderi de 2,7 miliarde dolari in 2007 si de 12,6 miliarde dolari in 2006, insa a prevazut ca va reveni pe profit in 2009, dupa ce a redus costurile in Statele Unite prin disponibilizari si inchiderea unor fabrici.

Consilierul lui Kerkorian, Jerry York, s-a intalnit la inceputul lunii aprilie cu Mulally si cu directorul financiar al Ford, Don Leclair, in cadrul sediului central al Ford, din statul Michigan, a declarat un purtator de cuvant al companiei, Mark Truby. York a solicitat o intrunire cu Mulally in 2007, a mai spus acesta.

Intrunirea a avut loc dupa 2 aprilie, cand Tracinda a anuntat ca a inceput sa isi formeze o participatie in cadrul Ford.

Producatorul de autoturisme nu a aflat de investitie pana saptamana trecuta, a spus Truby.

O oferta inaintata de Kerkorian pentru a cumpara grupul Ford ar fi "interesanta", insa pare putin probabila, a declarat un analist din cadrul Calyon Securities, Mark Warnsman, in cadrul unei note catre clienti. Warnsman a spus ca este posibil ca Ford sa mai vanda o parte din active, Volvo fiind tinta cea mai probabila.

Participatia de 33% din Ford in cadrul Mazda Motor Corp si detinerea diviziei financiare Ford Motor Credit au valoare mai mare in cadrul grupului Ford decat ar avea prin vanzare, a mai spus Warnsman.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri