Programul de innoire a parcului auto, cunoscut si sub numele de programul Rabla, va incepe, in acest an, pe 1 iunie, se va desfasura in doua etape si se va termina pe 12 decembrie, a anuntat Korodi Attila, Ministrul Mediului.
Prima etapa a programului se va desfasura intre 1 iunie si 25 septembire, iar a doua, intre 1 octombrie si 12 decembrie. In program vor intra 40.000 de masini, prima de casare fiind aceeasi ca si anul trecut, de 3.000 lei.

Suma alocata de Ministerul Mediului pentru acest program este 120 milioane lei.

Producatorii sau importatorii care vor sa participe la program vor depune documentele intre 9 si 24 mai, pe 30 mai fiind afisati cei acceptati in program si numarul de masini cu care participa in program.

Daca un producator sau un importator validat nu a folosit, pana la sfarsitul primei etape, cel putin 80% din suma contractata, contractul de finantare nerambursabila inceteaza, iar Administratia Fondului pentru Mediu va redistribui suma ramasa celorlalti participanti.

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional, inmatriculat in Romania, a carui vechime depaseste 12 ani. Pentru a participa la program, un proprietar trebuie, in primul rand, sa se inscrie la un producator sau un importator validat, de la care primeste o nota de acceptare, valabila 30 de zile.

In 2007, Ministerul Mediului a eliminat din trafic 16.444 masini vechi, din cele 16.500 propuse, ceea ce a dus la reducerea nivelului de monoxid de carbon din aer cu 400.000 de kilograme.

In ceea ce priveste sumele incasate, in 2008, din taxa de prima inmatriculare, Korodi a spus ca nu se asteapta ca acestea sa fie mai mari decat in 2007, existand chiar posibilitatea ca banii sa fie mai putini.

Sumele provenite din aceasta taxa vor fi folosite pentru diverse proiecte ale ministerului Mediului, Korodi enumerand reinnoirea parcului auto, infiintarea de parcuri si spatii verzi in localitati sau construirea de piste de biciclete.

Guvernul a transmis, la finele lunii ianuarie, ca analizeaza din punct de vedere al impactului financiar propunerea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), de a creste de la 30.000 la 100.000 numarul masinilor scoase din uz prin Programul "Rabla".

Guvernul a transmis, initial, ca va creste numarul de masini ce pot fi casate, in 2008, prin Programul "Rabla" de la 16.500 (in 2007) la 30.000, iar prima de casare era propusa pentru o majorare de la 3.000 la 4.000 lei. Ulterior, solutia aleasa a fost marirea numarului de masini la 40.000 si pastrarea primei de casare din 2007, de 3.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri