Potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, persoanele care au achitat sau vor achita, in intervalul 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, o taxa mai mare decat cea care va intra in vigoare de la 1 iulie 2008, trebuie sa depuna la trezorerii o cerere, la care vor anexa documentul care atesta plata taxei auto.

Prevederile apar in normele metodologice de aplicarea a actului normativ privind taxa pe poluare, care vor fi discutate in sedinta de marti a Executivului.

Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei.

In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta.

Citeste si:

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Prin cea de-a treia formula a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident. Noua formula prevede totodata beneficii pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv.

Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, a decis in 13 mai, adoptand o initiativa legislativa a PD-L, abrogarea articolelor din Codul Fiscal referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, ca si restituirea sumelor deja incasate.