Diferenta dintre taxa auto aplicabila de la 1 ianuarie 2007 si taxa de poluare, care va intra in vigoare la 1 iulie 2008, va fi restituita in termen de 45 de zile de la depunerea cererii de catre beneficiar, a declarat directorul din Ministerul Finantelor, Mihai Hura, citat de NewsIn.

Potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, persoanele care au achitat sau vor achita, in intervalul 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, o taxa mai mare decat cea care va intra in vigoare de la 1 iulie 2008, trebuie sa depuna la trezorerii o cerere, la care vor anexa documentul care atesta plata taxei auto.

Prevederile apar in normele metodologice de aplicarea a actului normativ privind taxa pe poluare, care vor fi discutate in sedinta de marti a Executivului.

Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei.

In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta.

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Prin cea de-a treia formula a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident. Noua formula prevede totodata beneficii pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv.

Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, a decis in 13 mai, adoptand o initiativa legislativa a PD-L, abrogarea articolelor din Codul Fiscal referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, ca si restituirea sumelor deja incasate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri