De la 1 iulie 2008, soferii se pot programa la reprezentantele Registrului Auto Roman pentru a efectua expertiza tehnica necesara la calculul taxei de poluare auto, care a intrat in vigoare de astazi. "Registrul Auto Roman are atributul tehnic sa elibereze documentele necesare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru calcularea taxei (de poluare - n.r.)", potrivit reprezentantilor institutiei.

Tarifele percepute de RAR sunt de 243,20 lei pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si de 299 lei pentru cele care depasesc greutatea respectiva.

Taxa de poluare auto va trebui platita, incepand de astazii, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si va fi calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului.

In functie de gradul de poluare a motorului taxa va putea fi diminuata, la reducere fiind luate in calcul vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare, deprecierea fiind stabilita contra cost de RAR.

Citeste si:

Normele prevad si faptul ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii pot contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit, iar in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici pot beneficia de o reducere si mai mare.

Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita si restituirea diferentei.

Banii vor fi returnati integral, daca solicitantul nu are datorii fiscale, in 45 de zile de la data depunerii documentatiei. Aceasta va include chitanta care atesta achitarea sumei si copii dupa cartea de identitate a vehiculului si dupa certificatul de inmatriculare, cu prezentarea lor in original.

In ordonanta se stabileste ca sumele ce vor fi colectate ca taxa de poluare vor fi folosite pentru stimularea innoirii parcului auto national, pentru imbunatatirea calitatii mediului, prin reimpaduriri si crearea de spatii verzi in localitati, precum si pentru proiecte de producere a energiei din surse regenerabile.