Banca de investitii Merrill Lynch a avertizat ca GM are nevoie de fonduri si ca un posibil faliment “nu este imposibil”.

GM a fost afectata de scaderea vanzarilor in Statele Unite, dupa ce consumatorii s-au directionat catre autoturisme mai mici si mai eficiente, din cauza scumpirii pretului la petrol.
Actiunile GM au atins pragul minim de 9,96 de dolari, iar inainte de inchidere sedintei de miercuri a scazut cu 15%, la 9,98 de dolari.

Pretul actiunii a atins cel mai mic nivel din 1954, cand pretul actiunii a atins nivelul de 9,92 de dolari. Actiunile GM au scazut cu 60% in acest an si Merrill Lynch anticipeaza ca actiunile pot scadea in continuare.

“Credem intr-o potentiala scadere a actiunilor pana la 7 dolari per actiune, iar falimentul este posibil daca piata continua sa se deterioreze si daca nu se efectueaza o marire de capital semnificativa”, a declarat analistul John Murphy. Merrill a avut o predictie anterioara de 28 de dolari pe actiunile GM.

Citeste si:

David Healy, analist din cadrul Burnham Securities este mai putin pesimist in legatura cu perspectivele GM.
“Parerea mea este ca este putin probabil sa se apropie de faliment. Dar conditiile din industria auto sunt foarte grele pentru toata lumea in acest moment, in special pentru General Motors, de aceea lumea vede posibilitatea unui faliment”, a declarat Healy.

In iunie vanzarile din Statele Unite au scazut cu 18,5% fata de aceeasi perioada a anului 2007. Cu toate acestea cifrele au fost destul de bune, iar scaderea vanzarilor a fost mai mica decat a rivalilor de la Toyota, care au raportat o scadere a vanzarilor cu 21,4%.

Toti producatorii de masini din Statele Unite au cunoscut o schimbare majora a cererii pentru auto-utilitarele sport (SUV) si camionete, dupa ce consumatorii incep sa se orienteze catre vehicule mai mici si mai eficiente din punct de vedere al costului la petrol.

Luna trecuta, GM anunta inchiderea unor uzine in America de Nord si Mexic care produceau auto-utilitare sport si camionete. Rivalii Chrysler au anuntat ca vor inchide o fabrica minivan, iar Ford a anuntat reduceri semnificative in productie.