General Motors a raportat pierderi nete de 15,5 miliarde dolari in trimestrul al doilea, a treia cea mai mare pierdere din istoria producatorului american de automobile, ca urmare a unor costuri de 9,1 miliarde dolari, potrivit publicatiei franceze Les Echos, citata de NewsIn.

Pierderile General Motors din primele sase luni ale anului se ridica la 18,7 miliarde dolari. Dupa ce anuntase la mijlocul lui iulie masuri de economisire, compania a raportat pierderi nete de 15,5 miliarde dolari. In trimestrul al doilea din 2007, General Motors anuntase un castig net de 891 milioane dolari.

Calculate pe actiune si fara elemente exceptionale, pierderile din trimestrul al doilea se cifreaza la 11,21 dolari, in conditiile in care analistii se asteptau la pierderi de "doar" 2,63 dolari/actiune.

Scumpirea carburantilor a afectat vanzarile General Motors, mai ales pe piata americana, unde vanzarile au cazut cu 20%. Cifra de afaceri trimestriala a producatorului auto a fost afectata de scaderea vanzarilor si s-a micsorat cu 18,2% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, la 38,2 miliarde dolari.

General Motors a avut costuri de 9,1 miliarde dolari in trimestrul al doilea si ca urmare a grevelor de la unul dintre producatorii de componente auto din SUA si a unor costuri de restructurare a fostei filiale din Delphi, de 2,8 miliarde dolari.

In primele sase luni ale anului, General Motors a avut pierderi nete de 18,7 miliarde dolari, ceea ce marcheaza o continuare a dificultatilor, dupa ce in 2007 producatorul auto american a avut pierderi de aproape 39 miliarde dolari.

Titlurile General Motors listate la bursa new-yorkeza s-au depreciat cu 6% in predeschiderea pietei, dupa ce in ultima saptamana se ieftinisera cu 15%. In decurs de un an, actiunile General Motors au cazut cu 65%.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) coborase, joi, ratingurile producatorilor auto General Motors, Ford si Chrysler de la 'B' la 'B-', ca urmare a pierderilor suferite de companii la nivelul operatiunilor din SUA si a deteriorarii conditiilor de pe piata americana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Toyota, cel mai mare producator de masini, cu 7,6 mil. unitati vandute