Deficitul Romaniei in comertul auto cu statele din afara Uniunii Europene (UE) s-a adancit in 2007 pana la 374 milioane euro, cu 8,72% peste cel din 2006, Romania clasandu-se pe pozitia a saptea in cadrul UE dupa acest criteriu, potrivit unei analize publicate de Eurostat.
Astfel, in 2007, Romania a importat vehicule din afara Uniunii Europene in valoare de 587 milioane euro - avand o cota de 1,7% din totalul importurilor extra-UE ale statelor membre - si a exportat de 213 milioane euro, cota sa in totalul exporturilor auto catre statele din afara UE fiind de 0,3%, potrivit NewsIn.

Anul trecut, 16 state membre ale UE au inregistrat deficit in comertul auto cu tari din afara Uniunii, cel mai mare dezechilibru al balantei comerciale pe acest domeniu fiind in Spania, de 1,5 miliarde euro. in schimb, Germania a marcat cel mai mare surplus, la acest capitol, de 32,04 miliarde euro, in 2007.

UE a inregistrat, in 2007, un excedent in comertul auto, de 37,5 miliarde euro, datorita avansului masiv al exporturilor, care au sporit la 71,1 miliarde euro, in timp ce importurile s-au cifrat la 33,6 miliarde euro.
Statele membre au exportat cel mai mult in SUA (35% din total), o alta piata importanta de desfacere fiind si Rusia (9%).

Romania a avut cel mai mare ritm de crestere anuala a importurilor auto in intervalul 2000-2007

Analiza realizata de Eurostat evidentiaza si faptul ca, in perioada 2000 - 2007, importurile de masini noi si second-hand ale Romaniei din state care nu fac parte din blocul comunitar au avansat, in medie, cu 50,2% pe an, fiind cel mai important ritm de crestere anuala a importurilor din cadrul statelor membre ale UE.

Slovenia a avut, in intervalul respectiv, cel de-al doilea avans mediu anual al importurilor, de 44,6%, pe pozitia a treia fiind situata Lituania, cu 22,5%.

Intre 2000 si 2007, exporturile de masini efectuate de Romania catre statele din afara UE au crescut, in medie, cu 30,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri