Importatorii auto se vor confrunta din nou cu vanzari reduse precum cele inregistrate in perioada schimbarii taxei de prima inmatriculare.

"In perioada urmatoare piata auto va inregistra o scadere a cererii atat pentru autoturismele noi cat si pentru cele vechi, pe fondul avansului inregistrat de moneda euro. Daca cursul de schimb pentru un euro nu va cobora din nou la sub 3,7 lei pentru un euro, piata auto se va misca foarte incet. Anul acesta este foarte posibil ca piata autoturismelor noi sa cunoasca o stgnare", au declarat pentru Wall-Street analisti din piata.

Situatia din prezent a pietei auto este similara celei inregistrate in prima parte a anului cand vanzarile de masini au scazut ca urmare a asteptarii modificarii valorii taxei de prima inmatriculare de la 1 Iulie.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) preciza in luna iunie ca "piata autoturismelor noi ar putea creste anul acesta cu maximum 5%, fiind posibila o stagnare, in timp ce segmentul vehiculelor comerciale ar putea inregistra un avans de doua cifre".

Citeste si:

Vanzarile de autoturisme noi au scazut anul acesta cu 1,6% in primele cinci luni, cu 0,9% in primele sase luni, cu 1,8% in primele sapte luni si cu 2,9% in primele opt luni.

Piata auto second-hand a scazut anul acesta doar in luna iunie, cu 46%, la 6.493 de unitati, de la 11.970 de masini in iunie 2007, din cauza taxei de prima inmatriculare.

Una din cauzele scaderii pietei auto este scaderea disponibilitatii de creditare.

“Anul 2008 ar putea fi primul in care cresterea procentuala a pietei auto sa nu mai inregistreze valori de 2 cifre asa cum se intampla din 2001 incoace”, potrivit APIA.