Piata auto va inregistra o scadere a cererii in perioada urmatoare din cauza deprecierii leului, care in prezent a ajuns la valoarea de 3,9410 lei/euro, reprezentand nivelul maxim de la finele anului 2004.
Importatorii auto se vor confrunta din nou cu vanzari reduse precum cele inregistrate in perioada schimbarii taxei de prima inmatriculare.

"In perioada urmatoare piata auto va inregistra o scadere a cererii atat pentru autoturismele noi cat si pentru cele vechi, pe fondul avansului inregistrat de moneda euro. Daca cursul de schimb pentru un euro nu va cobora din nou la sub 3,7 lei pentru un euro, piata auto se va misca foarte incet. Anul acesta este foarte posibil ca piata autoturismelor noi sa cunoasca o stgnare", au declarat pentru Wall-Street analisti din piata.

Situatia din prezent a pietei auto este similara celei inregistrate in prima parte a anului cand vanzarile de masini au scazut ca urmare a asteptarii modificarii valorii taxei de prima inmatriculare de la 1 Iulie.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) preciza in luna iunie ca "piata autoturismelor noi ar putea creste anul acesta cu maximum 5%, fiind posibila o stagnare, in timp ce segmentul vehiculelor comerciale ar putea inregistra un avans de doua cifre".

Vanzarile de autoturisme noi au scazut anul acesta cu 1,6% in primele cinci luni, cu 0,9% in primele sase luni, cu 1,8% in primele sapte luni si cu 2,9% in primele opt luni.

Piata auto second-hand a scazut anul acesta doar in luna iunie, cu 46%, la 6.493 de unitati, de la 11.970 de masini in iunie 2007, din cauza taxei de prima inmatriculare.

Una din cauzele scaderii pietei auto este scaderea disponibilitatii de creditare.

“Anul 2008 ar putea fi primul in care cresterea procentuala a pietei auto sa nu mai inregistreze valori de 2 cifre asa cum se intampla din 2001 incoace”, potrivit APIA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri