Ford, care detine 33,4% din actiunile Mazda, vrea sa vanda aproximativ 20% din actiunile constructorului nipon si a discutat deja propunerea cu cateva companii din Japonia, printre care si cu Mazda, care ar fi interesata sa isi rascumpere o parte din actiuni, potrivit postului de televiziune nipon NHK citat de Reuters.

Sursa nu a specificat exact participatia pe care ar vrea Ford sa o vanda. Mazda are o capitalizare de aproximativ 408,5 miliarde yeni (4,1 miliarde dolari), care ar da pachetului de actiuni detinut de Ford o valoare de circa 1,36 miliarde dolari.

Scaderea vanzarilor de automobile si contextul financiar international au scazut valoarea actiunilor Ford, dar si ale rivalului sau american, General Motors, investitorii asteptand un plan de revenire a companiilor, mai scrie Reuters.

Directorul executiv al Ford, Alan Mulally, declara, vineri, ca nu se pune problema falimentului companiei, cel de-al doilea producator american de automobile concentrandu-si atentia asupra planului de redresare si asupra unei politici de administrare "foarte, foarte atenta" a fondurilor, in urma incetinirii pietei auto in Statele Unite, situatie ce incepe sa se raspandeasca si in Europa si Asia.

NHK nu a numit companiile japoneze cu care poarta discutii si nici nu a specificat la ce nivel au ajuns acestea. Mazda este al cincilea producator auto din Japonia dupa productia integrala, dupa Toyota, Honda, Nissan si Mitsubishi.

Citeste si:

Ford, care a afisat pierderi de 8,7 miliarde dolari in trimestrul al doilea, vrea sa transforme niste unitati din America de Nord care produc camioane in unitati care fabrica masini cu un consum redus de combustibil si vrea sa faca o strategie globala de productie si pentru automobilele concepute in Europa.

Vanzarile producatorului american au scazut cu 17% in primele noua luni ale acestui an, pe fondul unui declin puternic mai ales al vanzarilor de camioane mari, cum este liderul aceastei piate, Seria F, produs de Ford.

General Motors a purtat discutii preliminare de achizitie a producatorului american Chrysler LLC, dar discutiile au fost suspendate pe fondul inrautatirii pietelor financiare, potrivit unui articol publicat vineri de Wall Street Journal.
General Motors a negat, de asemenea, un posibil faliment.

Actiunile Ford s-au depreciat vineri la nivelul minim al ultimilor 26 de ani, pe fondul contextului financiar international. Actiunile au pierdut 8 centi, pana la 2 dolari.