Producatorii europeni de automobile vor renunta la tintele pentru 2008 si 2009, in contextul in care se confrunta cu scaderea cererii si cu o majorare a costurilor de productie, anticipeaza analistii, in asteptarea publicarii rezultatelor trimestriale de saptamana aceasta, potrivit Reuters, preluat de NewsIn.

"Tintele companiilor sunt invechite", estimeaza, intr-un raport, analistii de la grupul financiar Credit Suisse.

Desi au vorbit in termeni generali despre felul in care criza financiara afecteaza sectorul auto, reprezentantii Daimler, ai PSA Peugeot-Citroen, Renault si Fiat au refuzat sa comenteze despre tintele lor inainte de publicarea rezultatelor trimestriale.

Volkswagen isi va publica rezultatele financiare in 30 octombrie.

Criza financiara mondiala nu numai ca a decimat vanzarile, dar inasprirea conditiilor de creditare a ingreunat finantarea operatiunilor zilnice ale producatorilor auto, dincolo de faptul ca a redus oferta de imprumuturi ieftine pentru posibilii cumparatori.

In primele noua luni ale anului, vanzarile de masini au scazut cu 4,4% in Europa, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Ritmul declinului s-a accelerat in septembrie, cand inmatricularile de automobile noi din Europa au scazut cu 8,2% fata de primele noua luni din 2007.

Producatorii de automobile au luat deja masuri de combatere a scaderii cererii, in contextul in care Fiat inchide temporar fabrici, iar Nissan isi reduce productia de la o fabrica din Spania.

Sectorul productiei auto, afectat de lipsa de bani, se confrunta si cu cresteri suplimentare ale costurilor, din cauza nevoii de a construi masini mai putin poluante, care sa respecte standardele stricte propuse de autoritatile europene.

Liderii europeni, pe de alta parte, iau in considerare posibilitatea de a acorda asistenta financiara producatorilor auto, ca sa construiasca masini cu consum mai mic de carburant, dupa ce omologii lor americani au aprobat alocarea a 25 miliarde dolari pentru credite cu dobanda mica, pentru cei trei producatori principali de automobile.

In Statele Unite, General Motors continua discutiile pentru cumpararea Chrysler, conform unor surse avizate. In ceea ce priveste publicarea rezultatelor financiare, Daimler si Fiat vor afisa rezultatele trimestriale, insa PSA Peugeot-Citroen si Renault vor anunta numai cifrele privind vanzarile.

Daimler, Fiat si Renault vor face publice datele pe 23 octombrie, iar PSA Peugeot-Citroen va face un anunt in 24 octombrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Renault ar putea iesi de pe unele piete