Volvo, al doilea producator de camioane din lume, a raportat o scadere a profitului net cu 36,5%, la 2 miliarde coroane suedeze (201,2 milioane euro), in al treilea trimestru si o crestere a cifrei de afaceri cu 2%, la 69,6 miliarde coroane suedeze (7 miliarde euro), anunta NewsIn.

"Ne confruntam cu un declin financiar real si brutal, cel mai brutal pe care l-am intalnit vreodata", a spus presedintele-director Johansson a atras atentia ca dupa avansul record al castigurilor si al profitului din primele doua trimestre financiare, cresterea vanzarilor s-a temperat "mult mai rapid decat era anticipat". De asemenea, comenzile grupului auto au scazut cu 55%.

Scania, al cincilea producator de camioane din lume, a inregistrat o crestere cu 3,6% a profitului net, la 1,818 miliarde coroane suedeze (182 milioane euro) si o cifra de afaceri de 20,43 miliarde coroane suedeze (2,04 miliarde euro), in crestere cu 2,6%, desi comenzile au scazut cu 41%.

Citeste si:

"Din cauza incertitudinilor, clientii europeni au devenit foarte prudenti", a explicat presedintele-director general al Scania, Leif Ostling.

Producatorii de camioane Volvo si Scania au anuntat un plan de restructurare, care va debuta cu disponibilizarea a 2.800 de angajati. De asemenea, ambele companii vor limita productia si isi vor reduce stocurile.

"Producatorii de camioane vor traversa o perioada extrem de dificila", a spus un analist al companiei Natixis, Alexis Albert. "Conditiile economice din sectorul auto s-au deteriorat foarte rapid", a adaugat acesta.