Temperarea cresterii economice globale, ce isi are radacinile in criza americana a creditelor, a dus la scaderea drastica a cererii de masini si i-a determinat pe sefii industriei auto din SUA sa ceara ajutor federal de 50 miliarde dolari, pentru a face fata crizei, relateaza Reuters.
Directorii executivi ai companiilor General Motors, Ford Motor si Chrysler au purtat vineri negocieri in acest sens cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si cu liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.

Oficialii GM si Ford au anuntat in comunicate separate ca intrunirile avute cu Reid si Pelosi au fost constructive.

Producatorul auto General Motors a solicitat o "finantare imediata", in timp ce sindicatul auto UAW a anuntat "nevoia urgenta" de ajutor guvernamental, potrivit NewsIn.

Discutiile au avut loc in contextul in care Ford si GM au afisat pierderi trimestriale record. Astfel, Ford a afisat pierderi operationale de 2,98 miliarde dolari in al treilea trimestru, iar oficialii companiei au anuntat ca vor reduce cheltuielile salariale cu inca 10%, potrivit unui program de diminuare a costurilor cu 15%, intocmit in acest an.

Compania a anuntat ca divizia de automobile a avut nevoie de 7,7 miliarde dolari in numerar, in al treilea trimestru, din cauza scaderii productiei si a altor factori.

In acelasi context sumbru, General Motors a afisat pierderi de 2,5 miliarde dolari pentru al treilea trimestru, de doua ori mai mult decat estimau analistii. Compania a anuntat ca risca sa se afle in situatia ca, la inceputul lui 2009, nivelul de lichiditate sa nu ii permita sa isi continue operatiunile in mod normal.

Producatorul francez de automobile Renault planuieste sa suspende activitatea din cadrul unei fabrici din Argentina, in contextul in care scaderea economiei mondiale afecteaza exporturile, a anuntat sambata presa locala.

Ministerul Muncii din Argentina a spus ca Renault, ce a anuntat recent 6.000 de disponibilizari pentru a putea mentine profitabilitatea, va cere unui numar de 1.000 de muncitori din cadrul fabricii din Santa Isabel sa isi intrerupa lucrul pe o perioada de 11 zile, in noiembrie si decembrie, potrivit cotidianului La Nacion.

Detinuta in proportie de 44% de compania franceza Renault, Nissan a anuntat ca va concedia 3.500 de salariati si ca isi injumatateste estimarile pentru rezultatele din 2008, ca urmare a inrautatirii conditiilor de pe piata mondiala si a aprecierii yenului.

De asemenea, oficialii Toyota au anuntat vineri ca profitul pe 2008 ar putea scadea pana la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, ceea ce a dus la deprecierea actiunilor companiei cu 13%.

Producatorul ceh de automobile Skoda Auto a anuntat recent o noua scadere a productiei sale pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna concret ca va produce cu 31.000 de vehicule mai putin, din cauza scaderii cererii.

In Germania, Volkswagen a estimat ca va suspenda productia in cadrul fabricilor germane in perioada Craciunului, asa cum au anuntat si alte companii concurente.

Intreaga industrie auto se confrunta cu o scadere drastica a cererii, ceea ce a facut ca si alte companii germane, precum BMW si Opel, sa sisteze temporar productia. Daimler a anuntat ca va opri productia in fabricile germane timp de cinci saptamani, in perioada Craciunului.

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat vineri ca sprijinirea industriei auto americane este o prioritate si a solicitat administratiei Bush sa faca “tot ce este posibil” pentru a accelera acordarea pachetului de credite in valoare de 25 miliarde dolari, aprobat anterior.

Conform analistilor, criza financiara mondiala nu numai ca a decimat vanzarile, dar inasprirea conditiilor de creditare a ingreunat finantarea operatiunilor zilnice ale producatorilor auto, dincolo de faptul ca a redus oferta de imprumuturi ieftine pentru posibilii cumparatori.

In primele noua luni ale anului, vanzarile de masini au scazut cu 4,4% in Europa, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Ritmul declinului s-a accelerat in septembrie, cand inmatricularile de automobile noi din Europa au scazut cu 8,2% fata de primele noua luni din 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri