Manifestantii, peste 1.000, potrivit diverselor surse spaniole, au intrerupt timp de o ora circulatia pe bulevardul central Gran Via din Barcelona. Unii au aruncat cu oua, cu bare metalice si alte obiecte contondente in sediul Nissan de la Barcelona, potrivit NewsIn.

Angajatii Nissan au anuntat ca vor reveni miercuri sa manifesteze.

Planul, prezentat luni in fata comitetului intreprinderii, prevede suprimarea a 1.288 de posturi in 2008 si a altor 392 in 2009 in cele doua uzine ale constructorului din Catalunia, ceea ce reprezinta 40% din personalul Nissan de la Barcelona.

"Criza economica globala, care a antrenat un declin dramatic al volumului industrial", este una din cauzele care a determinat Nissan sa-si reduca personalul, explica in octombrie un purtator de cuvant al companiei.

Citeste si:

Criza financiara internationala, careia i s-a adaugat prabusirea sectorului imobiliar in Spania, a adus tara in pragul recesiunii, cu o crestere negativa de -0,2% in trimestrul al treilea din 2008, potrivit statisticilor provizorii ale Bancii Spaniei.

Numarul celor care solicita slujbe a crescut cu 7,3% intr-o luna, ajungand la 2.818.026 in octombrie. Rata somajului a crescut la 11,3% din populatia activa in trimestrul al treilea.

In octombrie, inmatricularile de masini noi in Spania au scazut cu 40% fata de octombrie anul trecut, revenind la nivelul lor din 1995, potrivit Asociatiei nationale a Fabricantilor de Automobile (ANFAC).

In afara de Nissan, compania americana General Motors si cea spaniola Seat au decis sa-si reduca productia din Spania, anuntand concedieri sau masuri de somaj tehnic din cauza crizei.