SolarWorld a declarat ca doreste sa achizitioneze centrele de productie din Bochum, Eisenach si Kaiserslautern, alaturi de cea mai mare uzina Opel din Ruesselsheim, care are 16000 de angajati si asambleaza 270000 de vehicule anual.

In vederea acestei achizitii, SolarWorld a afirmat ca pregatita sa plateasca 250 de milioane de euro in bani lichizi si alte 750 de milioane in linii de creditare, desi la finele celui de-al treilea trimestru dispunea de lichiditati nete in valoare de numai 115,8 milioane de euro. Mai mult, Opel are un personal de 26000 de angajati, in timp ce SolarWorld are doar 2000.

Propunerea SolarWorld depinde de acceptul guvernului german de a oferi garantii publice pentru asigurarea finantarii creditelor deja contractate de Opel. Compania germana, subsidiara a producatorului american de automobile General Motors (GM), a solicitat atat guvernului federal, cat si landurilor germane, asistenta financiara in valoare de 1,3 miliarde de euro in urma deteriorarii situatiei sale economice.

Autoritatile germane s-au aratat dispuse sa finanteze uzinele Opel numai in cazul in care GM nu va beneficia direct de fondurile alocate de catre stat. Cancelarul Angela Merkel a indicat ca pana la sfarsitul anului cabinetul sau va la o decizie finala in aceastra privinta, in functie de ceea ce se va intampla cu GM, momentan aflat in pragul falimentului. Peer Steinbrueck, ministrul de finante al Germaniei, a refuzat ideea oferirii unui ajutor guvernamental intregului sector auto, dar nu a exclus posibilitatea finantarii unor cazuri individuale.

O alta conditie impusa de SolarWorld in vederea preluarii uzinelor Opel este separarea totala de GM. De asemenea, SolarWorld doreste ca producatorul american sa achite plati compensatorii muncitorilor germani in valoare totala de un milliard de euro, ceea ce inseamna in jur de 40000 de euro de persoana.

Citeste si:

"Am inaintat o oferta serioasa grupului General Motors pentru achizitionarea celor patru santiere din Germania, precum si facilitatile de cercetare si dezvoltare din Ruesselsheim", a declarat directorul executiv al SolarWorld.

GM nu va dori sa renunte la uzinele Opel in momentul de fata, dar situatia se poate schimba daca va da faliment in Statele Unite ale Americii, declara Nigel Griffiths, IHS Global Insight, pentru Bloomberg. Preluarea fabricilor germane de catre SolarWorld va duce la o discontinuitate in activitatea GM in Europa, intrucat uzinele din Spania si Regatul Unit nu vor mai fi viabile, adauga acesta.

In cazul in care achizitia va avea loc, SolarWorld va dezvolta o noua generatie de automobile hibrid sau electrice, eficiente energetic, si va reduce emisiile de carburanti ale marcilor Opel de succes.

Anuntul SolarWorld a luat prin suprindere investitorii. Actiunile companiei, cotate la bursa din Frankfurt, scazusera deja la 13:30, ora Romaniei, cu 14,7% pana la valoarea de 13,85 euro.