Fitch a coborat ratingul companiei privind creditele pe termen lung in valuta si moneda locala de la ‘AAA’ la ‘AA’, cu perspectiva negativa, arata un comunicat al agentiei de evaluare. In urma anuntului, actiunile grupului s-au depreciat cu 4,6%, la 2.985 yeni, inregistrand cea mai mare scadere din ultimele doua saptamani.

Un rating mai scazut privind datoriile creste costurile de creditare pentru Toyota, ceea ce va ingreuna posibilitatea grupului de a oferi imprumuturi fara dobanda pentru a sustine vanzarile din Statele Unite.

Toyota este pe cale sa depaseasca in acest an grupul General Motors, ce a detinut pozitia de lider in ultimii 77 de ani, si sa devina cea mai mare companie auto din lume, insa ar putea inregistra, de asemenea, cea mai slaba evolutia a actiunilor, din 1975.

“Toyota traverseaza o perioada dificila, din cauza crizei curente din sectorul auto mondial”, a declarat Tatsuya Mizuno, director in cadrul Fitch Ratings, in raportul publicat de agentie.

Citeste si:

“Evolutiile negative din industrie sunt atat de substantiale si de fundamentale, incat nici chiar cel mai puternic jucator, Toyota, nu mai poate sustine un rating “AAA”, a subliniat Mizuno.

Aceasta este prima evaluare negativa inregistrata de Toyota din 1998, cand agentia Moody's Investors Service a coborat ratingul de credite pe termen lung de la ‘Aaa’ la ‘Aa1’. Moody's a urcat ratingul inapoi la ‘Aaa’ in 2003. Standard & Poor's evalueaza Toyota cu un rating ‘AAA’ din 1985.

“Monitorizam indeaproape evoluatia Toyota si, in special, piata americana”, a declarat un analist al Moody's, Junichi Yamaki. Acesta a refuzat sa spuna daca va avea loc o revizuire a ratingului