UE impune companiilor auto sa produca masini mai putin poluante

Producatorii auto europeni vor trebui sa reduca cu 18% emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor noi, in urmatorii sase ani, potrivit unei intelegeri la care s-a ajuns luni in cadrul UE, in urma unui lung conflict intre organizatiile ecologiste si reprezentantii industriei auto.

"Intelegerea este echitabila atat in privinta protectiei mediului, cat si pentru industria auto europeana, puternic afectata de criza actuala", a declarat luni, pentru Reuters, parlamentarul britanic Martin Callanan.

Hotararea a fost criticata, insa, de reprezentantii organizatiilor de mediu, care considera ca masura avantajeaza marii producatori auto europeni, subminand in acelasi timp eforturile Uniunii Europene de a conduce lupta impotriva schimbarilor climatice globale, anunta Reuters, citat de NewsIn.

Astfel, emisiile de dioxid de carbon ale masinilor noi vor scadea la 130 grame/km. Masura trebuie sa fie aprobata de Parlamentul European si de cele 27 de state membre ale UE, inainte de a deveni lege, insa modificari ample nu sunt asteptate.

Desi executivul european a propus ca emisiile de dioxid de carbon sa fie eliminate total pana in 2012, Germania s-a opus demersului, pentru a proteja companiile auto autohtone, BMW si Mercedes.

Emisiile de noxe ar trebui sa scada cu 40%, la 95 grame/km, pana in 2020, ceea ce ar putea duce la o crestere a vanzarilor de masini alimentate electric si a modelelor hibrid.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri