Importatorii auto au investit in 2008 peste 100 milioane euro in extinderea retelei de vanzari, fiind inaugurate peste 40 de showroom-uri in toata tara, potrivit datelor centralizate de Wall-Street.
Cel mai recent complex auto a fost inaugurat de catre dealerul BMW Motor AG la sfarsitul lunii noiembrie la Pitesti, in urma unei investii de 5 milioane euro. Compania intentioneaza sa deschida in cel mult trei ani inca o reprezentanta in Romania, in zona de sud a tarii.

In luna septembrie, Premium Auto, importatorul Land Rover si Jaguar in Romania, a inaugurat un showroom Land Rover de 250 mp in zona Stefan cel Mare din Bucuresti.

BDT Group a inaugurat in octombrie un showroom pe o suprafata de aproximativ 360 mp dedicat exclusiv marcilor Chrysler, Jeep si Dodge, in sectorul 1 al Capitalei, in urma unei investitii de 250.000 euro. Pentru marcile Chrysler, Jeep si Dodge, in noiembrie, BDT Motors a deschis un nou service in sectorul 2 din Bucuresti.

Partenerii Mazda Romania, reprezentanta oficiala a constructorului auto japonez pe plan local, au investit anul acesta aproximativ 11,5 milioane euro pentru dezvoltarea retelei de vanzari. Investitiile dealerilor Mazda in perioada iulie 2007 – iunie 2008 pentru noile showroom-uri au fost de aproximativ patru milioane euro.

Anul acesta, Arian Motors a deschis un showroom in Bucuresti, Brasov, iar in octombrie, Motor City Center si Black Fox au inaugurat noile cladiri din Ploiesti, respectiv Craiova.

In 2008, reteaua Romcar a fost completata cu 7 locatii de distributie suplimentare si cu 7 locatii service. In prezent, reteaua Romcar cuprinde 44 de showroom-uri si 44 de ateliere de service.

Complexul Neste Automotive, dealer Ford, inaugurat in iulie in urma unei investitii de doua milioane euro, a fost construit pe o suprafata de aproximativ 1.500 metri patrati.

Directorul general al Casa Auto Bucuresti a mai spus ca in primul trimestru din 2009 va fi gata un showroom Mercedes in nordul Bucurestiului pe DN 1, a carei investitie se ridica la 6,5 milioane de euro. De asemenea, o unitate de service cu o capacitate de 110 masini pe zi va fi construita pe inelul de centura al Bucurestiului, investitie de 10 milioane de euro, care va fi gata la sfarsitului lui 2009.

Un alt proiect este mall-ul TiriacAuto din vestul Bucurestiului, care va avea trei showroom-uri, unul cu marcile Mercedes-Benz, Smart, Dodge, Chrysler, Jeep, un alt showroom cu marcile Ford si Jaguar, precum si un showroom cu Mitsubishi si Hyundai. Mall-ul auto va fi gata la sfarsitul lui 2009. Investitia in cele trei showroom-uri si un service va fi de 40-50 de milioane de euro.

Mega Motors, dealer Hyundai, in colaborare cu Dab Auto Serv, firma care se ocupa de service-ul marcii, a inaugurat in iulie un showroom in Bucuresti, pe o suprafata totala de 5.000 metri patrati. Investitia a fost de 5,5 milioane euro si apartine companiei Dab Auto Serv.

Mega Motors a deschis in octombrie 2008 un showroom la Focsani pe un teren de 3.000 de metri patrati, investitia fiind de circa 1,5 milioane euro. Suprafata construita este de 1.150 de metri patrati. Compania Mega Motors va deschide pana la sfarsitul anului 2009, inca un showroom in Bucuresti.

Reteaua de distribuitori Audi a inaugurat in 2008 sapte locatii noi, Tess Brasov, Scorpion Galati si Euro Tehno Group Pitesti, Cardinal Motors Constanta, Midocar Bucuresti, Sandra Iasi, si Serpico Craiova.

Porsche Romania investeste circa 12 milioane euro intr-un complex auto cu 4 showroom-uri separate si service-uri dedicate exclusiv marcilor Bentley, Lamborghini, Porsche si Audi. Noul complex va fi gata la sfarsitul celui de al doilea trimestru al anului 2009.

Showroom-ul Bentley va avea o suprafata de 368 mp, fiind expuse sase modele, iar cel pentru marca Lamborghini va avea o suprafata de 230 mp, respectiv trei modele expuse.

Noua investitie, Centrul Pipera II, va avea o suprafata totala construita de 11.584 mp si va include un showroom Porsche de 533 mp, in care vor fi expuse 12 masini, alaturi de un service de 784 mp cu 12 posturi de lucru.

Midocar, dealer Volkswagen si Audi, a inaugurat un complex auto integrat in octombrie in zona de Est a Capitalei, in urma unei investitii de peste 14,5 milioane euro. Noul complex Midocar Vitan are o suprafata totala de 26.900 de metri patrati si cuprinde doua cladiri principale - cate un showroom si o unitate service pentru fiecare dintre cele doua marci Audi si Volkswagen, cu suprafete de 1.550 de metri patrati, respectiv 4.363 de metri patrati.

In 2008, Midocar a construit un nou sediu in Buzau, pe o suprafata de 24.000 mp pe DN2, la iesirea din Buzau catre Ploiesti. Constructia din Buzau va fi finalizata pe parcursul anului 2009, iar investitia prognozata pentru acest nou complex auto este de circa 5 milioane euro.

Pana la finalizarea constructiei noului sediu local, Midocar a demarat activitatea in Buzau prin deschiderea in luna noiembrie a unui nou showroom in zona centrala a orasului.

AutoItalia Showroom a deschis in 2008 un centru de vehicule comerciale usoare Fiat inaugurat in aprilie in Bucuresti. Centrul de vanzari pentru vehicule comerciale usoare Fiat are o suprafata utila de 10.000 mp. In aceasta locatie se va comercializa intreaga gama de vehicule comerciale: Fiat professional, Ducato, Doblo Cargo si noul Scudo.

Reteaua General Motors pentru marcile Opel si Chevrolet s-a extins in acest an cu patru noi unitati de vanzari, in orasele Constanta, Bistrita, Buzau si Bucuresti. In prezent, reteaua de vanzari are 38 de unitati. Investitia din Constanta realizate de catre partener a fost de circa 1,5 milioane euro. Anul viitor compania vrea sa aiba inca 4 parteneri, astfel incat in 2010 va ajunge la 42 de unitati de vanzari.

Grupul Radacini care comercializeaza in Romania marcile Mazda, Opel, Chevrolet, Cadillac, Corvette si Hummer va avea anul viitor un complex cu showroom si service, numarul de showroom-uri Radacini ajungand astfel la sapte in Capitala.

Citroën Romania, importatorul general al marcii franceze, a inaugurat in iulie un complex in zona Bucuresti Sud, cu o suprafata totala de 2.017 metri patrati. Investitia a apartinut partenerului Citroen, SD Prestige, care a alocat 215.000 euro pentru modificarea showroom-ului.

Partenerul oficial al Ferrari pe piata locala, Forza Rossa a inaugurat in mai primul showroom Ferrari din Romania, investitie de cinci milioane euro. Forza Rossa building are o suprafata de 2.700 metri patrati.

EIT-Forum Auto, importatorul automobilelor suedeze Volvo, va deschide pana in anul 2010 cel putin trei showroom-uri, ca parte a strategiei de dezvoltare a retelei de dealeri. Anul acesta a deschis cel de-al 9-lea dealer (outlet) din tara, la Bacau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri