Fabricile din Romania detinute de Michelin, al doilea producator de anvelope din lume, si-au reluat activitatea, dupa ce productia a fost oprita in decembrie la cele trei unitati, Floresti, Silvania si RomSteel Cord, au declarat pentru Wall-Street reprezentantii companiei.
Muncitorii au fost in somaj tehnic in luna decembrie, in afara zilelor de sarbatori legale. Cei peste 3.400 de salariati ai fabricilor au primit doar 75% din salariu pe perioada in care productia a fost oprita.

Management-ul companiei franceze Michelin a spus in decembrie ca decizia opririi productiei vine pe fondul scaderii vanzarilor de anvelope la nivel global. Grupul francez si-a redus productia la nivel international.

Michelin are trei fabrici in Romania, una la Floresti si alte doua la Zalau (Silvania si RomSteel Cord). In cazul fabricii de la Floresti, productia se indreapta majoritar in Statele Unite ale Americii, o piata puternic afectata de criza financiara.

"Economia mondiala continua sa se degradeze intr-o maniera accelerata si consumul sa se reduca. Piata anvelopelor este direct influentata de aceasta situatie, iar cererea scade puternic in Uniunea Europeana. Pentru a mentine stocurile la acelasi nivel cu cererea pietei, Michelin Romania este obligata sa ajusteze productia, reducand cu doua saptamani activitatea uzinelor, la sfarsitul anului”, au spus in luna decembrie reprezentantii Michelin Romania.

Uzina Silvania a fost fondata in anul 1977, iar Grupul Michelin a achizitionat-o in anul 2001. In prezent, Silvania are aproximativ 1.300 de angajati.

Fabrica de la Zalau produce diverse tipuri de anvelope, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa - anvelope de camion, radiale cu camera de aer si tubeless sub marcile asociate Taurus, Kormoran, Riken; anvelope industriale marca Michelin, dar si anvelope destinate echiparii stivuitoarelor, masinilor si utilajelor care lucreaza in minele subterane.

Fabrica RomSteel Cord Zalau a fost construita integral de Michelin Romania in 2003, aceasta fiind furnizorul de cord metalic, una dintre cele mai importante componente ale carcasei anvelopei.

Uzina Victoria din Floresti Prahova a fost preluata in 2001 de catre Michelin. Fabrica are circa 1.800 de salariati si produce pneuri pentru autoturisme si camionete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri