Compania Ssangyong Motor Co. a cerut sa fie pusa sub incidenta legilor sud-coreene care se aplica institutiilor falimentare, punand capat administrarii de patru ani a grupului chinez Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), relateaza Bloomberg.

Producatorul auto se confrunta cu "o criza serioasa de lichiditati", dupa ce grupul SAIC, guvernul din Coreea de Sud si creditorii nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste un plan de salvare, conform unui comunicat al companiei, publicat vineri.

Ssangyong va reduce salariile cu pana la 30% in urmatorii doi ani, intr-un efort de a supravietui, in contextul in care vanzarile de SUV-uri ale grupului au scazut, afectate de recesiunea globala. De asememea, SAIC, a carui companie-mama a platit 500 milioane dolari pentru 49% din pachetul de actiuni al Ssangyong in 2004, se confrunta cu scadere cererii pe piata nationala, dupa ce incetinirea cresterii economie a cuprins si Asia, potrivit NewsIn.

"Pricipalul actionar este de parere ca situatia financiara a grupului Ssangyon nu mai poate fi imbunatatita, chiar in cazul in care ar primi injectii de capital aditionale", este de parere un analist.

"Pentru ca grupul sa se redreseze, economia ar trebui sa-si revina, dar lucrurile sunt extrem de incerte, cel putin deocamdata", a adaugat acesta.

Producatorul auto a inaintat vineri cerere pentru protectie legala la Curtea Centrala Districtuala din Seul, dupa ce in urma unei intruniri a consiliului sau director, nu a fost aprobat niciun plan de salvare. Ssangyong a purtat anterior discutii cu reprezentanti ai guvernului, bancilor si alte parti interesate.

SAIC, ce detine actual 51% din Ssangyong, va pierde controlul asupra producatorului auto, aflat sub incidenta curtii.

Ssangyong a afisat pierderi in patru trimestre consecutiv, din cauza crererii reduse pentru automobile tip SUV, ce echivaleaza cu aproximativ jumatate din venituri. Compania a raportat o scadere cu 30% a vanzarilor in 2008.

Ssangyong are nevoie de 600 miliarde woni (451 milioane dolari) in finante noi pentru a continua activitatea, potrivit Korea Development Bank, cel mai mare creditor al sau. Grupul are nevoie sa ramburseze 150 miliarde woni, ce au ca data scadenta luna aprilie. Ssangyong are datorii catre Korea Development Bank de aproximativ 240 miliarde woni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Legea RCA ar putea conduce la falimentul industriei de transport
Setari Cookie-uri