Toyota Motor Corp, cel mai mare producator auto din lume, a anuntat ca va reduce productia mai multor fabrici din America de Nord in urmatoarele luni, cu scopul de a injumatati stocul de autoturisme, relateaza Reuters.

Titlurile Toyota s-au apreciat cu aproape 3% la bursa din Tokyo, depasind media pietei. Fabricantii de autoturisme se confrunta cu scaderea vanzarilor in pietele mature din America de Nord, Europa si Japonia, precum si cu incetinirea vanzarilor in pietele emergente precum India, China si Rusia.

Anuntul facut de Toyota vine dupa publicarea in presa a unui articol ce anunta ca Nissan Motor Co va muta productia principalului model din Japonia in Thailanda, in cadrul unei restructurari pentru scaderea costurilor.

Nissan a anuntat joi ca va continua sa reduca productia in Japonia, iar o sursa sustine ca grupul va afisa pierderi operationale in anul ce se incheie la 31 martie.

Toyota, ce a avertizat ca va afisa in acest an prima pierdere operationala din istorie, a precizat ca stocurile de autoturisme din America de Nord acopera 80-90 zile, dublandu-se in ultimul an, conform NewsIn. Grupul spera sa reduca stocurile la jumatate pana in al doilea trimestru. Toyota a anuntat saptamana trecuta ca va opri productia fabricilor japoneze pentru 11, zile in februarie si martie.

"Nivelul actual al stocurilor este un record pentru Toyota, desi scaderea pietelor este fara precedent, deci majorarea stocurilor este inevitabila", a declarat Yasuaki Iwamoto, analist in cadrul Okasan Securities.

"Vanzarile scad cu 30-40% in fiecare luna, iar acest ritm este nemaiintalnit pentru Toyota si pentru industria auto in ansamblu", a spus Iwamoto. "Producatorii auto trebuie sa faca fata situatiei prin reduceri de productie, cat mai repede posibil", a subliniat acesta.

De asemenea, cel de-al doilea producator de autoturisme din Japonia, Honda, a anuntat ca va suspenda 3.100 de locuri de munca temporare in Japonia si ca va continua sa reduca productia, pe fondul crizei economice.

Honda nu va reinnoi contractele a 3.100 de salariati cu contracte pe durata determinata ce activeaza in fabricile din Japonia, a anuntat un purtator de cuvant al grupului. Compania va continua, de asemenea, sa isi ajusteze productia pentru a evita acumularea stocurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Toyota, acces gratuit la 24.000 de patente despre sistemele hibride