"Dorim mentinerea in Romania a marilor investitii franceze, care sunt foarte importante, si vrem ca cele doua parti sa evite protectionismul", a declarat el, dupa terminarea discutiilor cu omologul sau Bernard Kouchner, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Diaconescu a pledat pentru "formule economice si comerciale care sa ne ajute sa depasim criza", care sa fie "favorabile principalilor investitori si companiilor celor doua tari". De asemenea, si-a exprimat dorinta ca in fata crizei economice "Romania si Franta sa-si poata coordona eforturile".

"Nu ne reprosam ca am fi inchisi spre noi, din contra, dar avem dificultati care nu sunt aceleasi" in Franta si in Romania, a spus Kouchner.

Parisul a iritat Comisia Europeana si unii dintre partenerii sai europeni, cum ar fi Cehia, anuntand imprumuturi de sase miliarde de euro cu dobanzi preferentiale celor doi constructori nationali - Renault si PSA Peugeot Citroen - in schimbul angajamentului de mentinere a productiei in Franta.

Citeste si:

Franta este al treilea investitor strain ca importanta in Romania, cu 11% din total, potrivit Ministerului francez de Externe.

Cristian Diaconescu, aflat pentru prima oara in Franta in calitate de ministru de externe, a fost primit la Palatul Elysée de catre consilierul diplomatic al presedintelui Nicolas Sarkozy, Jean-David Levitte. Apoi, a avut un dejunul de lucru cu ministrul de externe Bernard Kouchner.

Ultima vizita a unui ministru de externe roman la Paris a fost cea a lui Adrian Cioroianu, in ianuarie 2008.
Romania a fost prima tara din Europa de Est cu care Franta a semnat, in februarie, un parteneriat strategic. Ulterior, in 2008, Parisul a mai incheiat astfel de acorduri cu Ungaria, Letonia, Polonia si Bulgaria.

Cea mai recenta vizita a lui Nicolas Sarkozy in Romania a avut loc in februarie 2008, obiectivul fiind relansarea acestei relatii in baza pragmatismului caracteristic liderului de la Elysee.