"Vom utiliza cele 60 de zile pentru a crea o structura Opel-Europe ce beneficiaza de tot sprijinul clasei politice din Germania", a declarat aceasta cu ocazia unei vizite la sediul Opel, din Russelsheim.

Statul federal, statele regionale implicate, bancile si conducerea Opel vor sa infiinteze o "echipa de negocieri", pentru a apara interesele Germaniei fata de General Motors, compania mama a Opel, si fata de autoritatile americane.

Va trebui sa negociem dur si de la egal la egal cu guvernul american, a adaugat aceasta. "Avem nevoie de General Motors, dar si General Motors are nevoie de Opel", a spus Merkel.

Presedintele american Barack Obama a acordat luni companiei Genral Motors o perioada de gratie de 60 de zile, ca grupul sa prezinte un plan viabil de restructurare. Guvernul german vrea sa se asigure ca ajutoarele acordate nu vor fi folosite pentru compania-mama, ci vor ramane in Europa, pentru a salva Opel.

Opel, divizie a grupului american General Motors, are aproximativ 25.000 de angajati in Germania si a anuntat ca are nevoie de ajutoare de 3,3 miliarde euro din partea guvernelor europene, pentru a evita disponibilizarile si a mentine fabricile deschise.