General Motors Corp (GM), care asteapta o scadere cu 49% a vanzarilor pe piata americana in 2009, va intrerupe productia a 15 fabrici de asamblare din America de Nord pentru cel putin o saptamana, de la mijlocul lunii mai pana in iulie, scrie Bloomberg, care citeaza o persoana apropiata situatiei.

Aceasta decizie, asemanatoare celor luate in decembrie, ianuarie si februarie, este destinata controlarii rezervelor excesive de modele care nu au fost vandute de dealeri si nu presupune inchiderea permanenta a fabricilor, a declarat sursa, ramasa sub anonimat, pentru ca planurile nu au fost inca facute publice. GM ar urma sa anunte planurile la sfarsitul saptamanii.

"Nu avem nimic de anuntat in acest stadiu. In cazul in care s-ar intampla ceva, angajatii nostri ar fi primii instiintati", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Tom Wilkinson, citat de NewsIn.

Intreruperile accentueaza presiunile exercitate asupra producatorului auto, in contextul in care acesta incearca sa evite un faliment si sa pastreze imprumuturi guvernamentale de 13,4 miliarde dolari.

Potrivit Detroit Free Press, majoritatea fabricilor vor fi inchise circa noua saptamani. Desi suspendarea activitatii va afecta unele fabrici in momente diferite, multe dintre acestea vor fi inchise in acelasi timp.

Angajatii din sindicatul muncitorilor din sectorul auto (UAW) vor fi disponibilizati temporar si vor primi ajutor de somaj din partea statului si plata suplimentara care echivaleaza 70% din salariul brut.

Vanzarile GM din primul trimestru au scazut mai mult decat totalul industriei de 38%. In februarie, rata anuala a vanzarilor din industrie a scazut pana la cel mai mic nivel din 1981.

GM, Ford Motor Co. si Chrysler LLC au suspendat activitatea a 59 de fabrici de la inceputul lui decembrie, in timp ce unele au ramas inchise si in februarie, pentru reducerea numarului modelelor nevandute de dealeri, dupa o scadere a vanzarilor din ultimul trimestru din 2008.


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
General Motors incepe restructurarea: 15.000 de angajati in pericol