Anuntul vine ca urmare a unor informatii "cu privire la posibilele ajutoare guvernamentale primite de divizia europeana a GM pentru restructurare", arata o declaratie semnata de comisarul pentru industrie, Gunter Verheugen, de cel pentru competitie, Neelie Kroes si de cel pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla.

Cei trei comisari cer "o actiune concertata la nivel european si in conformitate cu regulile Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste ajutoarele guvernamentale si pietele interne".

O serie de oficiali ai unor state din UE, care s-au intrunit la mijlocul lunii martie la Bruxelles cu administratori ai gigantului auto american, au promis ca isi vor coordona actiunile pentru salvarea fabricilor Opel, anunta NewsIn.

Comisarii au mai anuntat ca ajutoarele necesare pentru facilitarea accesului la lichiditati sunt posibile in contextul crizei economice, dau nu pot avea clauze aditionale in ceea ce priveste "locul investitiilor si alocarea geografica a masurilor de restructurare".

In cazul in care oficialii de la Bruxelles sunt de parere ca "trebuie pastrate cat mai multe locuri de munca posibil", ajutoarele de stat nu trebuie sa impiedice industria auto sa adapteze capacitatea de productie la tendintele pietei.

Presedintele constructorului italian Fiat, Sergio Marchionne, a subliniat sambata "alegerile dificile" in ceea ce priveste discutiile pentru reluarea operatiunilor din Europa ale GM.

Acesta a negat ca vrea sa concedieze, total sau partial, 18.000 de angajati prin inchiderea a zece uzine europene, in cazul unei fuziuni.

Seful grupului auto american, Fritz Henderson, a spus luni ca General Motors Corp. este tot mai aproape de intrarea in faliment, iar conducerea companiei analizeaza o astfel de posibilitate pentru fiecare din tarile unde are afaceri.