Industria auto americana se pregateste pentru o saptamana in care vor avea loc schimbari istorice, o data ce gigantul General Motors va inainta, cel mai probabil, cerere pentru intrarea in faliment, in timp ce viitorul companiei Chrysler va fi decis de justitia din New York.
Analistii si observatorii estimeaza ca GM, care trebuie sa prezinte pana pe 1 iunie un plan viabil de restructurare, va alege sa depuna cererea pentru intrarea in faliment pana atunci, chiar si in cazul unor concesii aprobate in ultimul moment, conform NewsIn.

Producatorul auto a obtinut alte concesii din partea sindicatului UAW, al muncitorilor din industria auto americana, pentru ca la sfarsitul saptamanii trecute sa ajunga la un acord similar cu sindicatul TCA din Canada.

Desi fundamentale, aceste acorduri nu sunt, totusi, suficiente, in conditiie in care GM trebuie sa restructureze datorii in valoare de 27 miliarde dolari constand in obligatiuni garantate. Grupul a acordat termen creantierilor sai sa se decida pana maine.

General Motors a propus creantierilor convertirea in actiuni a imprumuturilor, operatiune in careia acestia ar obtine 10% din capitalul GM. Peste 50% din capital ar fi detinut de statul federal, iar 39% de UAW.

"GM se afla intr-o situatie similara celei in care era compania Chrysler inainte ca aceasta sa ceara falimentul. Chrysler a ajuns la un acord in ultimul moment cu UAW, dar restructurarea datoriilor a esuat", ceea ce a impins producatorul auto la cererea intrarii in faliment, la finalul lui aprilie, a explicat o sursa din piata.

Spre deosebire de Chrysler, companie ale carei datorii sunt detinute de zeci de institutii financiare, datoriile GM sunt distribuite intre 120 de institutii de acest fel si 100.000 de investitori individuali.

Arthur Gonzalez, judecatorul din statul New York care se ocupa de dosarul Chrysler, trebuie sa decida asupra planului initiat de administratia americana, care prevede preluarea activelor bune ale Chrysler de catre un grup condus de compania italiana Fiat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri