Romanii vor putea lua, in cadrul celei de-a doua etape a programului Rabla, care incepe luni, 27.936 de autoturisme, ce reprezinta cele 20.000 de masini alocate initial, plus cele ramase nealocate in prima etapa, potrivit datelor transmise de Administratia Fondului de Mediu (AFM).

Suma platita pentru prima de casare in perioada 1 iunie - 31 august depaseste 106 milioane lei. Comitetul Director al Administratiei Fondului pentru Mediu care s-a intrunit, luni, a validat 134 de producatori, importatori de autoturisme si distribuitori autorizati pentru etapa a doua de desfasurare a programului de stimulare a innoirii parcului auto national, informeaza NewsIn.

"In etapa a II-a, au ramas in program numai producatorii, importatorii de autoturisme si reprezentantii autorizati ai acestora, care au utilizat cel putin 80% din suma contractata anterior", se arata in comunicatul AFM.

Cele mai multe autoturisme au fost alocate in etapa a doua pentru marcile Dacia si Renault-Nissan - cate 2.895 de unitati
Dupa prima etapa, care s-a derulat in intervalul 20 martie – 29 mai 2009, au fost scoase din uz 12.064 autoturisme, suma distribuita fiind de de 45.843.200 lei, a mai anuntat AFM.

A treia etapa a programului, care se va derula de la 1 septembrie pana pe 11 decembrie are alocate initial 76 milioane lei (pentru 20.000 de masini), dar suma ar putea creste, daca o parte din masinile alocate celei de-a doua etape nu vor cumparate.

Bugetul total pentru programul Rabla in 2009 este de 228 milioane lei.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, sambata, la Constanta, ca programul Rabla va fi modificat, prin introducerea autoutilitarelor usoare, de pana la 3,5 tone. Totodata, numarul de autoturisme ce pot fi achizitionate de o persoana nu va mai fi limitat. Cele doua modificari ar urma sa fie facute prin ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 206, urmand ca etapa a doua a programului Rabla, cu cele doua modificari, sa fie functionala dupa 10 sau 15 iunie, potrivit ministrului.

"Tinta noastra este sa scoatem 60.000 de rable de pe piata, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utilize pe cele noi. Din punct de vedere al persoanelor juridice, lucrurile merg spre legislatia europeana, trebuind sa fie aplicata schema de minimism, de ajutor de stat, lucrul acesta fiind posibil in mai multe etape”, a precizat ministrul.

Nemirschi a spus ca din toamna programul va fi fezabil si pentru persoanele juridice, adica din a treia etapa a programului Rabla. Persoanele juridice vor beneficia de program doar trei ani, pana in anul 2011, fiindu-le alocate 60.000 de unitati pe toata aceasta perioada, ceea ce inseamna un efort financiar de subventie pentru prima de casare de 54-55 de milioane euro.

O alta modificare dorita de Nemirschi la programul Rabla vizeaza achizitia autoturismelor in sistem leasing, care ar putea intra in functiune din toamna, dupa rezolvarea dificultatilor intampinate la Consiliul Concurentei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Rabla pentru electrocasnice: ce sa-ti cumperi daca ai primit voucher