Volkswagen ar sustine decizia Qatarului de a prelua o participatie semnificativa cu drepturi de vot in cadrul companiei mama Porsche sau chiar in cadrul Volkswagen, a anuntat cel mai mare constructor auto din Europa.

"In principiu, consideram ca ar avea efecte pozitive, pentru ca ar accelera procesul de formare a unui grup integrat cu zece marci", a declarat un purtator de cuvant Volkswagen, citat de NewsIn.

Grupul ia in calcul posibilitatea unei fuziuni, dupa ce Porche a renuntat la incercarile de a prelua controlul complet asupra Volkswagen.

Presedintele Volkswagen, Ferdinand Piech, se afla intr-o disputa cu varul sau, Wolfgang Porsche, pentru controlul asupra companiei. Wolfgang Porsche este presedintele holdingului ce detine divizia de automobile sport Porsche si 51% din actiunile Volkswagen.

Revista Focus a anuntat ca emiratul Qatar ia in calcul fie preluarea unei participatii in cadrul Porsche Automobil Holding , printr-o majorare de capital, fie direct in cadrul Volkswagen, cumparand actiuni cu drept de vot de la partenerii Porsche.

Datoria neta de 9 miliarde euro a grupului Porsche, precum si riscurile mari de pierderi din deprecierea activelor in cadrul diviziei Volkswagen, in cazul in care piata va fi saturata cu actiuni ale constructorului, au dus la intreruperea negocierilor cu Volkswagen.

In cadrul eforturilor de redresare a bilantului contabil, Porsche a a solicitat un imprumut de 1,75 miliarde euro de la banca de dezvoltare KfV, detinuta de statul german. O decizie in acest sens este asteptata pe 23 iunie.

Analisti ai companiei Sal Oppenheim estimeaza ca Porsche s-ar putea confrunta cu o pierdere de 3,5 miliarde euro in cazul in care Qatarul va cumpara actiuni ordinare Volkswagen la un pret de circa 80 euro/actiune, cu aproape 50 dolari sub pretul pe care il estimau.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si