Grupurile comerciale din industrie vor cere ca Departamentul Trezoreriei sa garanteze cel putin o parte a imprumuturilor acordate de banci, pentru a reduce riscurile si a mari creditarea, a declarat Neil De Koker, presedintele unei asociatii a furnizorilor cu sediul in Troy, Michigan, potrivit NewsIn.

Bancile ar putea face parte dintr-un grup de creditori care vor alege caror furnizori de componente sa acorde imprumuturi.

Furnizorii de componente auto, precum Visteon Corp, odata parte a grupului Ford Motor Co., sau producatorul de scaune pentru automobile Lear Corp, au inregistrat o cadere a veniturilor dupa ce constructorii auto au redus productia, ca urmare a contractiei vanzarilor cu 37% in primele cinci luni ale anului. Fluxul de lichiditati a suferit si de pe urma falimentelor grupurilor Chrysler si Ford, a explicat De Koker.

"Sunt multe companii performante care nu pot obtine finantare. Este esential sa oferim sprijin furnizorilor pentru a ne asigura ca banii deja cheltuiti pentru companiile GM si Chrysler nu vor fi pierduti", a mai spus De Koker.

Aceste companii vor avea nevoie de imprumuturi pentru a incepe productia de componente pentru GM si Chrysler, cand cei doi producatori vor relua activitatea. In lipsa acestor fonduri, furnizorii nu vor putea cumpara materiile prime si nu vor putea plati angajatii, ceea ce ar intarzia productia la GM si Chrysler, care opereaza cu imprumuturi guvernamentale, dar si a altor companii auto americane.

De Koker a adaugat ca asociatia pe care o reprezinta si cea a producatorilor de echipamente si motoare, cu sediul in statul Carolina de Nord, se vor intalni cu echipa presedintelui Obama pe 10 iunie si cu membrii Senatului si Camerei Reprezentantilor spre sfarsitul saptamanii. La reuniuni vor participa si directorii unor companii de componente auto.