Afacerile cu inchirieri de masini vor scadea in 2009 chiar si cu 40% fata de 2008, companiile din acest domeniu fiind nevoite sa se orienteze catre segmentul business pentru a supravietui pe piata, au declarat reprezentanti ai companiilor.
Contractele cu clientii persoane juridice au facut ca firma Carbiz - rent-a-car sa se mentina pe piata inchirierilor de masini, deoarece afacerile cu persoanele fizice au fost, in primele trei luni ale anului 2009, aproape inexistente, potrivit NewsIn.

"Piata si-a mai revenit dupa debutul greu, dezastruos de an insa este in scadere cu 20-25% fata de anii precedenti. Daca anul trecut, la inceputul lunii iunie aveam maximum cinci masini neocupate, acum avem 15", a declarat Daniel Nagirdu, directorul economic al Carbiz.

Acesta a mai spus ca afacerea cu inchirieri de masini este sezoniera, insa nu doar vara creste cota inchirierii catre persoane fizice, ci si in perioada sarbatorilor de iarna si a celor legale.

"Vara, 60-70% din cifra de afaceri este data de inchirierea de masini catre persoanele fizice. Fiind totusi o situatie sezoniera, am fost nevoiti sa promovam afacerea pentru persoanele juridice pentru ca fara contracte pe termen lung nu se poate supravietui", a mai precizat Daniel Nagirdu.

Conform directorului economic al Carbiz, piata inchirierilor de masini isi va reveni odata cu industria auto.

"Ca si industria auto si piata auto, si inchirierile de masini sunt afectate de criza financiara globala. Cand industria auto isi va reveni, atunci si piata inchirierilor de masini isi va reveni", a mai spus Daniel Nagirdu.

In aceeasi situatie se afla si compania Active Rent-a-car. "Piata inchirierilor auto si-a mai revenit fata de inceputul anului, insa este la 70% din piata de anul trecut", a declarat, pentru NewsIn, directorul de marketing al companiei, Radu Ursacescu.

Acesta a mai precizat ca, in medie, afacerile companiei sale au fost de 30.000 de euro pe luna in 2008, in vreme ce, in 2009, acestea au scazut cu 20%.

"Pana sa vina sezonul estival, un procent de 70% din afacere este dat de segnentul business. Acum, procentele se inverseaza. 70-80% din afacere este dat de persoanele fizice", a mai precizat Ursacescu.

Compania Active Rent-a-car are doua locatii, in Bucuresti si Ilfov, si o flota de 60 de masini, dupa ce la inceputul anului numara 100 de vehicule. Gradul de ocupare al acestor masini este in prezent de 60%.

"Cred ca urmeaza o perioada mai buna pe timpul verii, dar din toamna nu cred ca se va intampla ceva bun. Estimam ca piata va ramane la 60-70% fata de 2008. Noi depindem mai mult de turism si business decat de industria auto si poate ca de-abia peste doi-trei ani piata inchirierilor de masini isi va reveni complet", a mai precizat directorul de marketing al Active Rent-a-car.

Pentru ca si-au ghidat afacerea in special pe segmentul business, compania Autonom Rent a Car nu a resimtit socul din debutul de an, dat de lipsa cererii de masini din partea persoanelor fizice.

"Noi nu am fost afectati intr-o masura prea mare de criza financiara si de scaderea pietei pentru ca am mizat mai putin pe clientii individuali. De altfel, doar 30% din cifra noastra de afaceri este data de turisti. Practic, acest segment al afacerii este sezonier, de aproximativ patru luni pe an, iar din iunie tocmai a inceput cea mai propice perioada. Noi mizam pe contractele cu firmele. De aceea, nu am avut o intrerupere a activitatii si chiar am inregistrat cresteri de la luna la luna pentru ca ne-am orientat catre companii, desfasurand contracte la nivel national", a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv al companiei Autonom Rent a Car, Dan Stefan.

Acesta a mai adaugat ca flota de masini a companiei Autonom este de 500 de vehicule, aflate la cele 14 locatii din tara unde firma are sedii, in prezent 80% dintre acestea fiind ocupate.

Conform directorului executiv al Autonom, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 30%, la 900.000 de euro, in primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In 2008, cifra de afaceri a Autonom Rent a Car a fost de 2,6 milioane euro.

Afacerile firmelor care activeaza pe piata inchirierilor de masini au scazut sub 50% in a doua jumatate a anului trecut si inceputul anului in curs.

Contractele cu persoanele juridice au sustinut afacerile companiilor de inchirieri de masini in debutul de an, in conditiile in care afacerile cu persoane fizice au scazut in primele luni ale lui 2009 chiar si cu 90%, afirma managerii companiilor rent-a-car.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri