"Am primit o oferta din partea Qatarului pentru achizitionarea unei participatii si pentru cumpaarea unor optiuni pe actiuni Volkswagen", a declarat acesta.

Oferta va servi ca baza pentru discutiile cu Qatar, cu privire la pretul achizitiei, a mai precizat purtatorul de cuvant.

Familiile Porsche si Piech, proprietarele constructorului, ce detin 100% din drepturile de vot, urmeaza sa analizeze oferta.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, Qatarul a anuntat ca saluta crearea unui grup integrat alaturi de Porsche si Volkswagen.

Ieri, grupul din Stuttgart a respins o oferta din partea Volkswagen, oferta ce presupunea ca Porche sa devina cea de-a zecea marca a sa.

Porsche este actionarul majoritar al Volkswagen, la care detine 51% din actiuni, participatie la care a ajuns indatorandu-se masiv, cu 9 miliarde euro. Miza operatiunii era atingerea unei participatii de 75% din capitalul Volkswagen, ce ar fi permis Porsche sa obtina acces la lichiditatile importante ale VW.

Dupa debutul crizei financiare, Porsche nu a mai reusit sa-si majoreze participatia pentru a obtine controlul VW si, in lipsa de alternative, a fost nevoit chiar sa recurga, la finalul lunii mai, la un imprumut de 700 milioane euro de la Volkswagen, potrivit NewsIn.

Potrivit planului Volkswagen, prezentat de Der Spiegel, compania care ar rezulta in urma fuziunii ar fi detinuta in proportie de 40% de familiile Porsche si Piech, 20% din capital va apartine landului Saxonia Inferioara, Qatarul va detine 15%, iar un alt fond suveran - 5%.