Guvernul german a trimis un mesaj clar grupului General Motors Co., anuntand ca ar putea retrage ajutoarele de stat in cazul in care GM ar alege alt cumparator pentru compania Opel decat grupul canadian Magna International Inc.
Acest avertisment vine dupa ce politicienii germani au devenit tot mai ingrijorati privind castigatorul cursei pentru achizitia operatiunilor europene ale GM, construite in jurul marcii germane Opel, un angajator important in statul german precum si in alte state europene.

Indiciul oferit de Germania ar putea spori sansele grupului canadian Magna, in ciuda interesului manifestat si de alti investitori, informeaza NewsIn.

Fara sprijin guvernamental, investitorii ar fi nevoiti sa obtina finantare pentru a sustine companiile Opel, aflata in pierdere si Vauxhall din Marea Britanie.

In urma cu sase saptamani, Germania a crezut ca GM era pe cale de a vinde Opel catre producatorul canadian de piese de schimb Magna, care a promis sa mentina operationale fabricile Opel.

Politicienii germani au promis sa sprijine grupul Magna prin garantii de stat de 4,5 miliarde euro.

Insa intre timp interesele divergente ale GM si guvernului german au devenit tot mai clare, iar intrega operatiune se transforma intr-un joc intre cei doi actori, scrie WSJ.

Un nou GM, iesit din faliment mai repede decat se astepta, incepe sa nu mai fie atat de atras de oferta Magna, dupa neintelegeri legate de accesul la tehnologia si pietele internationale ale GM.

O sursa apropiata de GM a afirmat ca acordul neangajant semnat de GM cu Magna semana mai mult cu o "nunta aranjata", sustinuta de presiunea venita din partea Berlinului.

GM este tot mai aproape de semnarea unui acord alternativ cu RHJ International SA, o companie cu sediul la Bruxelles, al carui principal actionar este finantistul american Timothy Collins, fondator al firmei Ripplewood Holdings.

GM este increzator ca Germania nu va bloca o vanzare catre RHJ, riscand un posibil faliment al Opel atat de aproape de alegerile din 27 septembrie, scrie WSJ.

Insa GM nu poate finaliza un acord fara ajutorul si aprobarea Germaniei, afirma mai multi oficiali germani, iar principalul actionar al GM, guvernul american, nu va dori sa supere un aliat important intr-o perioada in care presedintele Barack Obama cauta ajutor suplimentar de la cancelarul Angela Merkel, pentru rezolvarea unor probleme de securitate, precum Afghanistan.

Pe acest cadru politic, grupul Magna este increzator ca poate semna in curand un acord cu GM in zilele ce vor urma, au precizat surse apropiate de compania canadiana.

Magna se pregateste sa ofere concesiuni legate de teme precum redeventele pe care le va plati grupului GM pentru a putea folosi tehnologia producatorului american de automobile.

Un al treilea investitori interesat este compania chineza Beijing Automotive Industry Holding Co., insa, conform Reuters, la cursa mai participa doar Magna si RHJ.

Ajutoarele de stat oferite unui fond privat de investitii care ar achizitiona o companie germana ar fi destul de dificil de explicat de politicienii germani, intr-o perioada in care criza economica globala este considerata de majoritatea germanilor a fi vina jucatorilor financiari americani, precum fondurile private de investitii.

Magna, impreuna cu cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, a ajuns la un acord luna trecuta pentru achizitionarea unei participatii de 55% la divizia europeana a General Motors (GM), inainte ca gigantul auto american sa inainteze cerere pentru intrarea in faliment.

Banca ruseasca Sberbank ar urma sa preia o participatie de 35% in cadrul Opel, grupul canadian Magna va detine un pachet de 20%, in timp ce compania americana General Motors va pastra o participatie de 35%.

Intre timp, alte companii s-au aratat interesate de Opel, in contextul in care negocierile pentru incheierea achizitiei initiale au intampinat dificultati.

Guvernul german, care ofera garantii pentru vanzarea Opel in contextul in care GM iese din faliment, a ales pe 30 mai ca ofertant favorit in cursa pentru preluarea Opel o echipa formata din producatorul canadian de piese auto Magna si banca ruseasca Sberbank. Beijing
Automotive Industry Holding Co., RHJ si Fiat SpA au inaintat, de asemenea, oferte.

Pana la finalizarea unui acord, Opel este gestionat de o societate fiduciara finantata prin credite publice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri