“LeasePlan, liderul pietei europene de leasing operational si numarul doi la nivel mondial, si-a dublat flota de administrare in Romania, ajungand, in prezent, la 2.000 de autovehicule. Din acestea, cele aflate in proprietate au o valoare contabila de 16,5 milioane de euro. Performanta a avut loc in ultimele opt luni”, a declarat Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania.

Cresterea spectaculoasa a LeasePlan Romania este rezultatul semnarii mai multor contracte in domeniul FMCG. Compania are si clienti din sectorul bancar, industrial, distributie de energie, IT si pharma.

“Pentru sfarsitul anului estimam o continuare a cresterii la 2.500 de autovehicule aflate in administrare, o majorare a activelor la 20 de milioane de euro si o cifra de afaceri de aproximativ zece milioane de euro”, a spus Apahidean.

Prognozele LeasePlan Romania arata ca, in ciuda scaderii abrupte de 60% a pietei auto si a celei de leasing financiar cu 75%, leasingul operational va creste anul acesta cu 25%, ajungand la o valoare totala de 25.000 de autovehicule in administrare.

Evolutia va avea loc in conditiile in care rata de penetrare a produselor de acest tip este inca redusa (aproximativ 4% din piata de leasing), dar mai ales ca urmare a faptului ca reprezinta o solutie optima pe timp de criza. Principalul avantaj al leasingului operational il constituie reducerea semnificativa a cheltuielilor pentru detinatorii de parcuri auto, prin externalizarea gestiunii flotei catre o firma specializata.

Pe langa pierderile cauzate de diferentele de curs valutar, una dintre problemele cu care LeasePlan se confrunta in continuare este intarzierea rambursarii de TVA. “Suma de peste 2,5 milioane de euro pe care statul trebuie sa ne-o ramburseze si din care de curand am recuperat 1,5 milioane euro ne-a afectat si ne afecteaza in continuare activitatea, fiind necesara acoperirea acesteia din credite suplimentare”, a mai precizat Apahidean.

LeasePlan este lider in domeniul leasingului operational si al managementului de flote auto administrand prin filialele sale din 30 de tari aproape 1.4 milioane de vehicule, cu active de peste 14 miliarde euro.

Filiala din Romania a devenit operationala in septembrie 2007 si are in portofoliul curent clienti precum Metro, BCR, IBM, Siemens, Actavis, Merck Sharp & Dohme, Bancpost, ING Asigurari de Viata, 3M, Colgate – Palmolive.