Opel are trei petitori

Constructorul auto american General Motors a anuntat luni ca a primit trei oferte pentru preluarea Opel, de la producatorul canadian de piese auto Magna, de la constructorul auto chinez BAIC si de la holdingul belgian RHJ International, relateaza AFP.
"GM confirma ca a primit trei oferte finale pentru preluarea unei participatii in cadrul Opel/Vauxhall", arata un comunicat al companiei. Cele trei oferte au fost inaintate de Magna, BAIC si RHJ International, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al GM Europe.

General Motors si Magna, care beneficiaza de sprijinul bancii rusesti Sberbank, au semnat la sfarsitul lunii mai un memorandum de acord pentru preluarea Opel, potrivit NewsIn.

Guvernul german, care ofera garantii pentru vanzarea Opel in contextul in care GM iese din faliment, a trimis saptamana trecuta un mesaj clar grupului General Motors, anuntand ca ar putea retrage ajutoarele de stat in cazul in care GM ar alege alt cumparator pentru compania Opel decat grupul canadian Magna International Inc, care a promis sa mentina operationale fabricile Opel.

Insa holdingul RHJ a revenit in forta in cadrul negocierilor. Investitorul belgian RHJ International aranjeaza lucrurile pentru a inainta o oferta castigatoare, avand planuri de restructurare a operatiunilor Opel.

General Motors a confirmat ca se afla in discutii si cu grupul chinez BAIC.

Magna, impreuna cu cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, a ajuns la un acord luna trecuta pentru achizitionarea unei participatii de 55% la divizia europeana a General Motors, inainte ca gigantul auto american sa inainteze cerere pentru intrarea in faliment.

Banca ruseasca Sberbank ar urma sa preia o participatie de 35% in cadrul Opel, grupul canadian Magna va detine un pachet de 20%, in timp ce compania americana General Motors va pastra o participatie de 35%.

Intre timp, alte companii s-au aratat interesate de Opel, in contextul in care negocierile pentru incheierea achizitiei initiale au intampinat dificultati.
Guvernul german, care ofera garantii pentru vanzarea Opel in contextul in care GM iese din faliment, a ales pe 30 mai ca ofertant favorit in cursa pentru preluarea Opel o echipa formata din producatorul canadian de piese auto Magna si banca ruseasca Sberbank.

Pana la finalizarea unui acord, Opel este gestionat de o societate fiduciara finantata prin credite publice.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri