Comisia Europeana a anuntat ca nu se observa semne ale aparitiei unor deficiente majore de concurenta in Uniunea Europeana, din cauza actualelor dispense, ce vor expira in luna mai a anului viitor.

"Este foarte important sa oferim sectorului auto, unul dintre sectoarele cheie ale Uniunii Europene, siguranta legala si anticipare in legatura cu viitoarele legi ale concurentei", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

"Acest lucru este si mai necesar pe timp de criza", a adaugat acesta.

Scutirile permit constructorilor auto sa incalce regulile de concurenta din Uniunea Europeana si sa vanda autoturisme prin reprezentante de tip franciza.

Comisia a anuntat ca a propus extinderea sistemului actual de dispense pentru inca trei ani, pana in 2013, si asteapta comentariile partilor interesate pana in luna septembrie, potrivit NewsIn.

Industria auto din intreaga lume a fost grav afectata de o scadere fara precedent a vanzarilor, in contextul crizei economice mondiale, unii constructori incepand sa iasa din faliment, in timp ce altii incearca sa se reorganizeze.

Dupa 2013, Comisia a propus aplicarea regulilor generale de concurenta pentru vanzarile de masini noi, subliniind problemele de suprasolicitare structurala si scaderea preturilor in cadrul sectorului, nu problemele de concurenta.

De asemenea, Comisia a precizat ca, dupa mai 2010, ar putea mentine scutirile antitrust numai pentru service si reparatii, in functie de reactiile pe care le va primi de la partile interesate.