Majoritatea tarilor europene ofera reduceri de taxe pentru a stimula vanzarea de masini hibride, existand cazuri in care cumparatorul poate avea o reducere de TVA, platind doar pentru 50% din valoarea autoturismului, sau poate avea un bonus de pana la 6.400 euro, iar in Olanda posesorii de hibride platesc la jumatate taxele de drumuri.
In Elvetia cumparatorii de masini ecologice au reduceri in functie de tipul de hibrid pe care il achizitioneaza. Pentru hibride Tip A platesc TVA doar pentru 50% din valoarea autoturismului, pentru hibride Tip B exista un discount de 5.000 CHF (3.250 euro), iar pentru hibride Tip C reducerea este de 1.000 CHF (650 euro).

Italia ofera cumparatorilor de masini ecologice o reducere de pana la 2.800 euro.

Spania este impartita in doua regiuni, Andalusia si Castilla Leon, reducerile fiind de 2.000 euro, respectiv 1.890 euro.

In Belgia, reducerile de taxe pentru masinile ecologice sunt in functie de emisiile de CO2, sub 105 grame pe kilometru sau sub 115 grame pe kilometru, taxele fiind reduse cu 15% sau 3%.

In Grecia nu exista taxe pentru masinile hibride, de asemenea, in Slovenia, daca vehiculele emit sub 110 grame CO2 pe kilometru, nu exista taxe.

Cumparatorii de hibride au in Franta o reducere de 2.000 euro din pretul pe care il are dealer-ul auto daca sunt persoane fizice, sau 700 euro daca sunt companii.

In Portugalia taxele care trebuiesc platite la achizitia unui hibrid sunt reduse la jumatate.

Olanda ofera un bonus de pana la 6.400 euro in functie de performantele autoturismului hibrid. De asemenea, posesorii de hibride platesc la jumatate taxe de drumuri.

In Luxemburg, pentru un hibrid care emite sub 120 grame CO2 pe kilometru se aplica un discount de 750 euro.

Suedezii au reduceri de pana la 1.000 euro daca sunt persoane fizice si cumpara un hibrid cu emisii sub 120 grame CO2 pe kilometru, pentru firme se face un discount de 40%.

In Austria bonusul este de 500 euro pentru hibridele care functioneaza numai cu motorul electric mai mult de 1 kilometru. Pentru masinile ecologice care au sub 120 grame CO2 pe kilometru discountul este de 300 euro.

Cetatenii germani sunt scutiti 2 ani de taxe daca au o masina ecologica cu motor Euro5 sau 1 an pentru motor Euro4.

In Romania nu se percep taxe la achizitia unui autoturism hibrid, electric sau cu motor Euro5.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri