"Transportul de marfa, atat pe plan intern cat si international, a fost afectat in functie de industria deservita. Cel mai afectat a fost transportul de autovehicule, in special companiile care opereaza si pe plan international, scaderea fata de anul trecut fiind de 70-90%. Mai putin afectati sunt transportatorii care servesc industria alimentara, acestia inregistrand scaderi de 10-20%, si cei care efectueaza transporturi energetice interne - 10%", a declarat secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Radu Dinescu, citat de NewsIn.

Confom acestuia, transportul de persoane "long distance" international - Italia, Spania, Germania - a inregistrat scaderi de 40 de procente din cauza transportului aerian low-cost.

"In ceea ce priveste transportul de persoane pe rutele de pana in 1.000 km, cum sunt Turcia si Grecia, clientii au ramas fideli. Transportul de persoane pe rutele interne a fost mai putin afectat, pana in prezent fiind raportate scaderi de 10-20%", a mai precizat Dinescu.

Semnalele primite de la membrii UNTRR nu sunt incurajatoarte pentru ultima parte din acest an. "La un moment dat, transportul rutier a dat senzatia ca se pune pe picioare, dar si-a revenit pe acelasi trend. Sperantele noastre de redresare sunt pentru anul 2010, insa nu avem semnale imbucuratoare in acest moment", a adaugat Radu Dinescu.

Secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania declara, la sfasitul lunii iulie, ca aproximativ 20-30% dintre firmele de transport membre UNTRR si-au diminuat activitatea in primul semestru, iar cinci companii au dat faliment, pe fondul crizei economice.

In prezent, peste 13.000 de companii de transport sunt membre UNTRR, din cele aproape 27.000 de firme de transport marfa licentiate si cele 5.000 firme transport persoane. Companiile membre UNTRR detin in total aproximativ 50.000-60.000 vehicule.

Conform acestuia, din cele 27.000 firme transport marfa, circa 14.000 au cate zece vehicule, iar foarte putine depasesc o flota de peste 100 vehicule, cele mai multe fiind dotate doar cu un singur vehicul.