Mitsubishi Motors a prezentat intre 29 – 30 august, in cadrul Saptamanii Japoneze organizate la Muzeului Satului, modelul sau electric i MiEV.
i MIEV este primul automobil electric de serie lansat in Europa si produce zero emisii de CO2. Modelul este realizat pe platforma minicar-ului “i”, motorul pe benzina si rezervorul plasat sub podea fiind inlocuite de propulsorul electric, invertorul, pachetul de baterii si celelalte componente necesare in cazul unui vehicul electric (EV). Operatiunea de modificare nu a fost complicata, fiind necesare doar cateva modificari ale structurii sasiului pentru transformarea lui “i” in i MiEV.

i MiEV se dovedeste mai eficient decat modelul de baza in ceea ce priveste performanta (cu 31% mai rapid decat un minicar conventional in ceea ce priveste acceleratia in plaja 40-60 km/h), cuplul (180 Nm fata de 94 Nm in cazul motorului pe benzina de 660 cmc al lui “i”), zgomotul (5 dB mai putin) si nivelul vibratiilor, toate acestea fiind avantaje clasice pentru un automobil electric.

Modelul electric utilizeaza un pachet de baterii lithium-ion care consta in 22 de module avand fiecare cate 4 celule, acestea putandu-se fixa sub podea, vertical sau transversal. Autonomia pentru o singura incarcare este de 160 km, testul s-a efectuat pe 10-15 tipuri de drum si de utilizare a masinilor.

i MiEV se poate incarca si acasa. Masina are doua tipuri de incarcare a bateriilor. Household Charging System, destinat alimentarii la o priza normala, prin intermediul unui cablu cuplat la un dispozitiv de incarcare aflat pe partea dreapta a masinii. In configuratia 200 V (14 ore pentru 100 V), i MiEV se va incarca in numai 7 ore. Si Quick Charger System, destinat incarcarii rapide.

Priza este situata de aceasta data pe partea stanga a masinii. Folosind acest sistem, bateriile sunt aduse la 80% din capacitate, in apoximativ 30 de minute.

Mitsubishi i MiEV a fost proiectat pentru a transporta pana la patru pasageri fara a sacrifica spatiul de bagaje.

Costurile de exploatare ale lui i MiEV in Japonia reprezinta o treime fata de cele ale unui minicar cu motor pe benzina in cazul realimentarii in timpul zilei si 1/9 in cazul in care aceasta se efectueaza noaptea.

Date tehnice: Mitsubishi i MiEV
Dimensiuni (L x W x H) 3,395 x 1,475 x 1,600 mm
Masa 1,080 kg
Numar de locuri 4
Viteza maxima 130 km/h
Autonomie cu o singura incarcare 130 km / 160 km
Timp incarcare 200 V (15 A) - 5 ore/ 7 ore
Timp incarcare (80% capacitate) 100 V (15 A)- 11 ore / 13 ore
50 kW/200 V (Quick charger) - 20 min / 25 min
Motor tip Motor sincron cu magneti permanenti
Putere maxima 47 kW (64 CP)
Cuplu maxim 180 Nm
Viteza maxima 8,500 rpm
Baterie tip Lithium-ion
Voltaj 330V
Energie totala 16 kWh / 20 kWh
Tractiune Punte spate
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri